Koronafokus: Co týden, to snížení hranice pro očkování o pět let. Na mladé se dostane o prázdninách

26. duben 2021

Ministerstvo zdravotnictví tento týden velmi pravděpodobně otevře registraci k očkování proti koronaviru lidem starším 55 let. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) by možnost přihlásit se k očkování měla dostat každý týden nová skupina obyvatel. Věková hranice by se měla snižovat vždy o pět let. Podrobnosti má v pravidelné rubrice Koronafokus reportér Matěj Skalický.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Víme už, kdy přesně by se mohli začít lidé starší 55 let hlásit o vakcíny?

Možná už od středy. Usiluje o to premiér Andrej Babiš (ANO). O víkendu oznámil, že tento plán v pondělí navrhne Radě vlády pro zdravotní rizika. Znamenalo by to, že o vakcíny se bude moct přihlásit dalších 650 tisíc obyvatel. Více než 100 tisíc z nich už přitom bylo aspoň jednou dávkou naočkováno, šlo o zdravotníky, učitele nebo třeba pracovníky kritické infrastruktury.

Čtěte také

Teprve v pátek spustilo ministerstvo zdravotnictví registrace k očkování pro lidi starší 60 let, jaký je o vakcíny zájem?

Podle víkendových informací ministra zdravotnictví Arenbergera se o vakcíny přihlásilo už přes 100 tisíc lidí starších 60 let, přičemž zajímavé je, že skoro 30 tisíc lidí z nich už má termín očkování.

Připomínám ale, že na vakcíny nadále čekají rizikovější skupiny obyvatel – přes 60 tisíc lidí starších 80 let a dokonce přes 180 tisíc lidí starších 70 let. Desítky tisíc z nich pak čekají na vakcíny u praktických lékařů, k nimž se očkovací látky dostávají zatím jen velmi pomalu.

Je dost vakcín na to, aby Česko otevíralo registraci k očkování pro další skupinu obyvatel?

Jen od konsorcia Pfizer/BioNTech by mělo každým týdnem Česko přijmout 400 tisíc dávek a tento počet má ještě stoupat.

Český rozhlas má k dispozici odhad květnových dodávek tak, jak s nimi počítá ministerstvo zdravotnictví. Dorazit by měly 2,3 milionu dávek vakcín. Z toho velkou většinu dodá společnost Pfizer/BioNTech. Firmy Moderna a AstraZeneca pak každá po 300 tisících vakcínách.

Čtěte také

V tomto odhadu nejsou započteny dodávky od firmy Johnson & Johnson, protože ani ministerstvo zatím neví, kolik vakcín od této firmy dorazí. Prosincové odhady počítaly se zhruba 180 tisíci. Pokud to tak skutečně bude, získá Česko v květnu 2,5 milionu vakcín.

Ve všední dny by tak skutečně bylo možné očkovat až 100 tisíc lidí denně. To znamená, že vakcín bude dost, jde jen o to je dostat k lidem, které je nejvíc potřebují.

Ministerstvo zdravotnictví by chtělo otevírat registrace pro nové skupiny obyvatel každý týden. Věková hranice by se měla snižovat vždy o pět let. Znamená to, že už příští týden se budou moct registrovat a očkovat padesátníci?

Pokud nebudou narušeny dodávky vakcín, tak by to tak skutečně mělo být, v pátek to potvrdil sám ministr Arenberger. Na mladší 40 let by se ale mělo podle něj dostat až o prázdninách.

Čtěte také

„Předpokládáme, že do konce června bychom měli očkovat skupinu 40+. A před prázdniny podle toho, jaký bude zájem, zřejmě otevřeme registrace už bez omezení věku,“ řekl ministr.

V každé z dalších skupin obyvatel, pro které se budou registrace otevírat, jsou už desítky tisíc lidí aspoň jednou dávkou naočkovány. Navíc, jak už jsme uvedli, vakcín bude v příštích týdnech přibývat, takže nic nebrání tomu, aby proočkování populace bylo čím dál rychlejší.

Podle premiéra Babiše by všichni zájemci o očkování mohli dostat vakcínu do konce srpna.

Spustit audio

Související