Koronafokus: Jak dezinfikovat respirátor? A kdy vyměnit roušku a kdy nanoroušku?

15. duben 2021

V Česku i nadále platí povinnost mít v zastavěných částech obcí zakrytá ústa a nos. Ochranné prostředky, tedy respirátor nebo rouška, by podle nařízení ministerstva zdravotnictví měly mít účinnost minimálně 94 procent. Nedostatečnou nebo nevhodnou péčí se ale funkčnost může významně snížit. V dalším dílu seriálu Koronafokus proto redaktorka Zuzana Machálková připomene, jak se o ochranné prostředky správně starat.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Jak dlouho můžeme ochranný prostředek nosit?

V ideálním případě opravdu jen jednorázově. To je i nejbezpečnější, ale když někdo tu možnost skutečně nemá, tak pak záleží i na typu pomůcky.

Třeba respirátor je možné použít víckrát – v součtu by se ale určitě neměl nosit déle než osm hodin, nejlépe tak čtyři. Takové je i doporučení Státního zdravotního ústavu.

U jednorázových chirurgických roušek je opravdu potřeba dodržet tu jednorázovost - po přibližně dvouhodinovém nošení totiž přestávají být účinné. Obecně pak ve chvíli, kdy zvlhnou, takže záleží i na tom, jak moc člověk mluví, jak se zadýchá a podobně. Vybíjí se tím totiž elektrostatický náboj a přestávají tak fungovat.

Čtěte také

Tím se liší třeba od nanoroušek. Ty zvlhnutím účinnost neztrácejí a je možné je používat opakovaně – klidně dvakrát, třikrát. Mezi dalším použitím se ale musí vydezinfikovat.

Jak to ale udělat správně, abychom zachovali funkčnost nanoroušky nebo respirátoru?

Těch způsobů je několik. Respirátor i nanoroušku nejšetrněji vydezinfikujeme tím, že je jednoduše dáme ohřát do trouby rozehřáté na přibližně 60 až 70 stupňů Celsia, kde je necháme několik minut.

Potom je samozřejmě možné použít nějaký dezinfekční prostředek. Tam je ale důležité vybrat ten vhodný, protože ty na bázi alkoholu sice likvidují viry a bakterie, ale zároveň snižují účinnost filtru na respirátoru.

A pokud má někdo doma UV lampu nebo takzvané horské slunce, tak je možné respirátor osvítit z každé strany po dobu tří minut, nanoroušku o něco déle.

Je možná i dezinfekce respirátoru v mikrovlnné troubě? Je to bezpečné a účinné?

Čtěte také

Třeba ministerstvo zdravotnictví to vyloženě nedoporučuje.

Když ale Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská při ČVUT loni zveřejnila možnosti dezinfekce ochranných prostředků, byla mezi nimi právě i mikrovlnka. V tom návodu stojí, že respirátor je před vložením do mikrovlnky potřeba navlhčit a pak vložit do nekovové – zdůrazním, že opravdu nekovové – nádoby.

Záleží ale na typu respirátoru: neměly by mít kovové části. Ty má ale v současnosti většina těchto ochranných pomůcek.

V takovém případě by proto v mikrovlnce neměly být déle než 10 vteřin. Mluvíme tu nicméně o nouzové situaci, kdy není jiná možnost než pomůcku použít opakovaně. S každým dalším dezinfikováním se totiž účinnost ztrácí.

Co jsou nejčastější chyby, které lidé v péči o roušky a respirátory dělají?

Tou nejčastější chybou je už to, jak si lidé roušky a respirátory nasazují a sundávají, případně různě upravují. Neměli by se totiž vůbec dotýkat té přední části, takže s ochrannými pomůckami by se mělo jakkoliv manipulovat jen prostřednictvím těch bočních gumiček nebo tkaniček. Ruce by při tom měly být vždy umyté a ideálně i vydezinfikované.

Čtěte také

Zároveň je potřeba dát pozor i při té samotné dezinfekci – k jejímu účelu by se totiž neměly používat běžné dezinfekční prostředky. V lékárnách i v drogeriích jsou k sehnání přímo na ošetření roušek a respirátorů, případně je nabízejí i různé e-shopy, lidé by ale měli používat jen ty ověřené.

V případě, že lidé mají respirátor vydezinfikovaný, nebo používají nový, je opravdu důležité, aby byl správně nasazený, jinak nefunguje. Připomenu tedy, že by měl přiléhat skutečně ze všech stran.

Spustit audio