Koronafokus: Jak se bude v Česku rozvolňovat? Kdy a kde se otevřou školky? Jak to bude s obchody?

22. duben 2021

Epidemie v Česku nadále zpomaluje. To s sebou přináší i postupné rozvolňování protiepidemických opatření. Od příštího týdne se například budou moci děti vrátit do mateřských škol ve všech krajích, kde je týdenní přírůstek nových případů nákazy koronavirem nižší než 100 na 100 tisíc obyvatel. Kdy a v jakých oblastech by mohla začít platit mírnější pravidla v následujících týdnech?  V seriálu Koronafokus odpovídá redaktorka Zuzana Machálková.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Je už jasné, kde se od příštího týdne otevřou další školní třídy a školky? 

Do školek budou moci od pondělí všechny děti v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. A podle současného vývoje epidemie to vypadá, že i v Plzeňském.

Obnovit by se ale od pondělí mohla i praktická výuka na středních školách a taky v posledních ročnících vysokých škol.

Víc ale budeme vědět po čtvrtečním zasedání vlády. Ta by měla oznámit, v jakých regionech budou od pondělí mateřinky kompletně otevřené a víc bychom se měli dozvědět i o plánu znovuotevření obchodů. Ve středu premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že by k tomu mělo dojít nejpozději 3. května.

Čtěte také

Aktuální informace najdete na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz.

Co jsou teď hlavní kritéria rozvolňování?

V současnosti je to hlavně týdenní přírůstek nově nakažených na sto tisíc obyvatel. A rozhodující je i reprodukční číslo, které udává, kolik lidí se v průměru nakazí od jednoho pozitivně testovaného.

Třeba epidemiolog a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal minulý týden na konferenci Nadačního fondu Neuron, kde se řešilo právě rozvolňování v Česku, připomněl, že je potřeba se řídit daty, nikoliv datumy.

Takže třeba ve školství se teď ve druhé fázi rozvolňuje při méně než 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden, v té třetí fázi to bude 50 na 100 tisíc za týden.

Právě kvůli tomu se zatím nemůžeme úplně upínat na termíny otevření obchodů a služeb:- záleží to totiž na tom, jak se v Česku bude epidemie dál vyvíjet.

Odborníci zdůrazňují, že rozvolňování opatření by mělo být hlavně pozvolné. Česko se tím totiž v minulosti neřídilo a několikrát na to doplatilo.

Je to tak. Připomeňme třeba loňské léto, kdy jsme mohli odložit roušky a znovu se otevřely obchody a služby. Česko pak zažilo další vlnu epidemie a i premiér Babiš později přiznal, že uvolnění opatření byla chyba.

Čtěte také

Počty nově nakažených se totiž na podzim pohybovaly i kolem 15 tisíc za den. V posledních dnech to bylo kolem tří tisíc.

Další částečné rozvolnění přišlo v prosinci, kdy byly znovu otevřené obchody a služby, nicméně jen na zhruba tři týdny. Epidemie pak totiž zase začala sílit.

Jak je to s rozvolňováním opatření v zahraničí? Mohlo by se Česko v některých zemích inspirovat?

Rozvolňování opatření se osvědčilo spíš v zemích, kde je vysoká proočkovanost. Jako příklad můžeme uvést Izrael nebo třeba Velkou Británii. Tam se očkování otevírá už i pro lidi nad 40 let a u rizikových skupin je proočkovanost kolem 90 procent.

A za zmínku stojí i Belgie. Tam vláda už v březnu schválila takzvaný plán čistého vzduchu, který podporuje venkovní aktivity. U těch je totiž přenos viru méně pravděpodobný.

To Česku doporučuje i člen MeSES Jan Kulveit, který působí na univerzitě v Oxfordu: tedy aby se co nejvíc aktivit přesunulo ven, a to včetně výuky,pokud to počasí dovolí.

Spustit audio

Související