„Koronavirus neoslabil, ale populace je je jiná.“ V odpadních vodách je víc viru, než ukazují testy

3. květen 2022

Za duben potvrdily testy zhruba 83,5 tisíce případů nákazy covidem-19, což je nejméně od loňského října. Zároveň je počet nově odhalených případů zhruba třetinový oproti březnu. Ve skutečnosti je ale nakažených daleko více, protože mnozí z nich nemají žádné příznaky a nepotřebují se testovat. V takové situace jsou lepším ukazatelem výskytu koronaviru SARS-CoV-2 odpadní vody. Jejich aktuální analýza potvrzuje větší nálož viru mezi lidmi, než prozrazují covidové testy.

„Naše data jsou zcela objektivní odraz toho, kolik viru je v populaci, nezávisle na tom, jestli se člověk jde testovat, nebo ne,“ vyzdvihuje vedoucí týmu doktorka Hana Zvěřinová Mlejnková z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka (VÚV). „Aktuální data ukazují vyšší úroveň, než by se předpokládalo podle klinických testů.“

Čtěte také

Naměřené hodnoty z monitoringu odpadních vod pak odborníci srovnávají s počtem pozitivně testovaných ve stejném dni a vše přehledně ukazují grafy pro jednotlivé čističky odpadních vod.

„Žlutá křivka udává množství genových jednotek viru SARS-CoV-2 v jednom mililitru odpadní vody. Například na grafu, který je z Brna, jde o zhruba stejné množství jako loni na podzim, když bylo pozitivně testováno kolem deseti tisíc lidí denně,“ popisuje Zvěřinová Mlejnková.

Aktuálně tedy koronavirus SARS-CoV-2 zjevně nemá takovou sílu a zájem o testy se tak stále snižuje, protože většina nakažených má zřejmě bezpříznakový průběh.

Koronaviru bude v populaci hodně, ale už se nic hrozného nebude dít.
Václav Hořejší

Podobné by to mohlo být i do budoucna, věří imunolog Václav Hořejší: „Koronaviru bude v populaci hodně, ale už se nic hrozného nebude dít. A ne proto, že by virus oslabil, ale protože populace už je úplně jiná než na začátku. Proti těžkému průběhu onemocnění je docela dobře chráněná.“

Čtěte také

Koronavirus podle Hořejšího stále útočí na nosní a ústní sliznici. „Ale už o 90 procent méně proniká dál do těla, kde by mohl způsobovat komplikace. Je to hlavně díky očkování. Zejména pokud má člověk tři dávky,“ zdůrazňuje imunolog.

Po létě, které bude z hlediska šíření nemoci klidné, přijde možná menší vlna onemocněné. „Právě proto, že poklesne ochranná funkce třetí dávky očkování. Pak možná nastoupí další posilovací dávka. Možná už budou vakcíny proti variantě omikron,“ odhaduje Hořejší.

Podpora ministerstva skončila

VÚV monitoruje covid-19 v odpadních vodách v Praze, Brně, Břeclavi a na Kladně a ve všech čtyřech městech je situace podobná jako v moravské metropoli.

„Na Západě se každodenní monitoring covidu v odpadních vodách využívá ke sledování situace a predikce dalšího vývoje, u nás se to bohužel zatím nedaří,“ mrzí Hanu Zvěřinovou Mlejnkovou, podle které budou ve zmíněných čtyřech městech odebírat vzorky z odpadních vod a analyzovat na covid minimálně do konce roku. A to díky finančním rezervám VÚV, protože dvouletý projekt ministerstva životního prostředí v dubnu skončil.

Poslechněte si všechny vědecké reportáže. 

Dozvíte se, že Rusové se rozhodli stáhnout z Mezinárodní vesmírné stanice. Co to znamená? Místo pravidelné návštěvy neurologa by do budoucna mohlo stačit nainstalovat správnou mobilní aplikaci. Nový prototyp dokáže odhalit například Alzheimerovu nebo Parkinsonovu chorobu. A uslyšíte i příběh Maksym Kremeně, předsedy svazu ukrajinských jaderných veteránů, který před válkou odešel z okolí Kyjeva do Česka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.