Korupční fotbalovou kauzou se zabývá soud ve Strakonicích

11. říjen 2016

Ve Strakonicích začal soud s osmnácti obžalovanými v korupční fotbalové kauze. Ta zasáhla především nižší fotbalové soutěže v Česku. Podle obžaloby skupina fotbalistů ovlivňovala zápasy ve prospěch sázkařské mafie.

V soudní místnosti panovala napjatá atmosféra. Žalobce Miloslav Kelyman vnímal vzhledem k počtu obžalovaných složitost celé kauzy. „Byla složitější, ale bylo perfektní přípravné řízení zpracované s protikorupčním útvarem, takže to bylo mnohem snazší,“ uvedl.

Podle Miloslava Kelymana hrozí obžalovaným tresty v sazbě do dvou let, ale i v přísnější sazbě tři až deset let.

Obžalovaní ve Strakonicích odpovídali na dotazy. Třeba Daniel Kaplan uvedl, že jeho osobní prospěch byl nulový. Jan Hanzal ale připustil, že určitý obnos do jeho rukou doputoval, konkrétně 500 euro.

Podobná kauza se řešila také na Slovensku. Vinu přiznal slovenský reprezentant Ivan Hodúr, který dostal tříletou podmínku a od FIFY zákaz působení ve fotbale na 25 let. Průběh projednávání na Slovensku byl rychlejší, „Slovákům to trvalo kratší dobu, protože měli, tuším, jen tři obžalované a ti spolupracovali, kdežto my jsme jich máme mnohem více a příliš nespolupracují,“ komentoval žalobce Miloslav Kelyman.

Soud vyslechne i další skupinu obžalovaných. Faktem je, že projednávání kauzy se výrazně podepsalo na vnímání nižších soutěží, na průběhu zápasů a jejich případné nasazování do programu sázkových kanceláří je pod daleko větším drobnohledem.

autor: kaj
Spustit audio