Kosa, prastarý nástroj. V horském terénu a ve zkušených rukách stále konkuruje nejlepším sekačkám

8. červenec 2022 21:49

Vydáme se do našich nejvyšších hor. Jednou z nejcennějších součástí krkonošské přírody jsou její louky plné nejvzácnějších druhů horské flóry a fauny. A protože o louky je třeba trvale pečovat, snaží se Správa Krkonošského národního parku povzbudit i tradiční způsob hospodaření.

Čtěte také

Za tradiční senosečí a správně naklepanou kosou se vydáme do našich nejvyšších hor, Krkonoš. Co na to říkají zkušení sekáči Standa Březina a Jirka Trkal?

„Zakoupil jsem louku, která byla hodně zpustlá. Ale sekáním a pasením se na ní obnovily některé druhy rostlin, které tam předtím vůbec nebyly. Zvonky, kopretiny, ocúny.“

„Při správně nastavené kose se může z kosení stát i radostí a relaxační aktivitou. Když si koupíte kosu, tak dříve, než její ostří začnete brousit, musíte ho ztenčit, tedy naklepat. A to není úplně jednoduchá záležitost.

Čtěte také

A mistr v naklepávání kosy Dan Mikušík doplňuje. „Kladívko klouže po ostří kosy a tím třením vytahuje tu ocel. Kdybychom do kosy jen bouchali, tak by ta ocel měla tendenci vytáhnout se do všech směrů. A kosa by se časem začala vlnit. My ale potřebujeme, aby se ocel vytáhla do tenkého ostří.

„Kladívko speciálně upravené pro naklepávání kosy má proto krásně vyhlazenou plošku, dodává Dan Mikušík.

Tak si hezky sedneme obkročmo na kozlíka a nasadíme na babku. „Babka je ta kovadlinka, která je do kozlíku nasazena.

Čtěte také

Kladívkem se při naklepávání pohybujeme směrem k sobě. „To bylo závěrečné zahlazení a srovnání toho, co se naklepe. Tím se ještě vytvrdí ostří úplně do konce a tím také získá větší životnost.

Má Dan také svou louku? „Ano, má půl hektaru. Ovšem s kosou se člověk vydrápe i na velice strmý svah. A na svahu se kosí poměrně dobře, protože gravitace nám pomáhá s tou posečenou trávou.

Chcete si vlastnoručně naklepat kosu a naučit se kosit co nejlépe? Stačí se včas přihlásit na Správě Krkonošského národního parku ve Vrchlabí a příští sobotu vyrazit s kosou s hráběmi do Sklenářovic.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související