Kostel v Čimelicích na Písecku stále stojí díky místním. Na záchranu dominanty obce vybrali peníze ve sbírce

15. leden 2023 10:46

Kostel Nejsvětější Trojice v Čimelicích na Písecku patří církvi a tak trochu i místním lidem. Starají se o něj už pět let, jako by byl jejich vlastní. Díky veřejné sbírce získala církev na celkovou rekonstrukci kostela už téměř tři miliony korun. Teď se snaží najít peníze na opravu varhan.

„Tady vidíme, že to je opravdu jenom vykotlaná skříň a že tady nemáme ani klaviaturu. Mechanika je v současnosti u pražského varhanáře, jinak už máme úplně nové měchy,“ ukazuje varhany mecenáška a iniciátorka sbírky na opravu kostela Nejsvětější Trojice v Čimelicích Jaroslava Valová.

Zatímco oprava varhan začala letos, rekonstrukce samotného kostela už před pěti lety. A iniciovali ji sami farníci. „My jsme jako farníci věděli, že ten kostel je v dezolátním stavu, hlavně krov, který byl napadený dřevomorkou. A kdyby se s tím něco neudělalo, tak to hrozilo opravdu katastrofou,“ vzpomíná Jaroslava Valová.

Čtěte také

Kostel dostal nejenom nový krov, ale také střechu a fasádu. Následovala nová elektřina, osvětlení, zabezpečení a výmalba interiéru. Už na začátku bylo jasné, že obnova církevní stavby z 15. století bude stát miliony korun.

Místní nadšenci proto založili sbírku, která pomohla akci financovat. „Vedli jsme listinu, na kterou jsme ty dary zapisovali. Mnohdy nás potěšilo, že přišly drobné dárky třeba od malých obcí, které mají nízký rozpočet,“ doplňuje farnice Marie Vlčková.

Rekonstrukce kostela zatím stála šest a půl milionu korun. Zhruba polovinu peněz věnovali na záchranu památky farníci, okolní obce, místní firmy a živnostníci. „To není jenom oprava kostela, ale zachraňujeme to, co nám tady předci nechali. A hlavně to dává dohromady místní komunitu,“ připomíná Jaroslava Valová. Sbírka na opravu varhan potrvá do konce příštího roku.

Spustit audio

Související