Kostel v Dubu nad Moravou potřebuje opravu. Ve špatném stavu jsou krovy, farnost shání až 50 milionů korun

27. únor 2023 10:49

Bez zásahu tesařů se do budoucna neobejde barokní kostel Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou na Olomoucku. Vyplývá to z mykologického průzkumu, který ukázal, že chrám má poničené krovy. Farnost ale plánuje i další opravy.

„Teď se podíváme na mykologický průzkum podkroví kostela, celého presbyteria,“ ukazuje na dokumenty Jan Kornek, páter kostela v Dubu nad Moravou. Některá místa jsou ve velmi špatném stavu, jeden trám je dokonce přelomený. „Celkem by se mělo měnit 17 kubíků dřeva,“ dodává.

Kolik bude taková oprava stát? „Předběžně mi řekli, že jenom deset milionů bude na opravu krovů,“ upřesňuje Kornek.

Opravit bude potřeba také varhany

Opravu potřebuje v kostele nejen krov z 18. století, ale také kostelní varhany. „Zjistili, že pod varhanami není klenba, ale je dřevo. A to dřevo je taky červotočem dost zničené. Celkově bude potřeba 30 milionů na varhany,“ uvádí Kornek.

Kostel v Dubu nad Moravou

Rekonstrukcí má projít také varhanní skříň a zábradlí. Podle pátera sice stav krovu a varhan není na spadnutí, v nejbližších letech se ale řešit musí. Celkově mohou opravy přijít na 40 až 50 milionů korun. Na zaplacení chce farnost využít evropské dotace, přispět je případně ochotné i vedení městyse.

„Tak jak městys podporuje různé spolky apod., tak v posledních letech nepodporoval místní farnost a čekali jsme právě na nějakou takovou příležitost. Takže věřím tomu, že pokud se podaří farnosti získat dotační titul na opravu těch krovů i varhan, tak zastupitelstvo městyse pomůže s financováním alikvotní části, která zůstane na ně,“ zmiňuje lidovecký starosta Dubu Ivo Čečman.

Na opravu kostela se už také skládají věřící.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio