Kostelečtí hasiči si zvykají na nové zázemí. Budova se rozšířila o další garáž a společné prostory

2. leden 2020 09:53

Lepší zázemí pro techniku i pro samotnou jednotku získal Sbor dobrovolných hasičů v Kostelci nad Orlicí. Stávající budova se totiž rozšířila o další garáž a také společné prostory. Hasiči tak už nemusí výjezdová auta parkovat v mycím boxu. Přístavba zbrojnice stála celkem 15 milionů korun.

Čtěte také

S velitelem jednotky dobrovolných hasičů v Kostelci nad Orlicí Tomášem Sršňěm stojíme před zbrusu novou hasičskou zbrojnicí, na jejíž fasádě je krásný nápis Sbor dobrovolných hasičů.
„Rekonstrukce začala už vlastně v roce 2017, kdy jsme se s vedením města rozhodli zkusit podat žádost na dotaci od generálního ředitelství, čili hasičského záchranného sboru. A potom ještě na to navazovala dotace z Královéhradeckého kraje."

Je krásně vidět, že se hasičská zbrojnice zvětšila prakticky o třetinu.
„My jsme měli problém se zatékáním do stávající budovy ze strany, kde dříve byla zemina. Teď se to odbagrovalo a přistavěla se nová garáž. A ve stávající garáži, kde dříve stála technika a cisterna, je nyní mycí box. Ten sloužil i dříve, ale zkrátka tam pořád parkovalo nějaké auto. A když bylo zapotřebí techniku umýt, tak bylo nutné s technikou vyjet ven."

Jdeme se podívat do nové garáže

Tady stojí velká zásahová hasičská vozidla.
„Co vidíte, tak tato dvě auta byla přemístěna ze stávající budovy. Tam se jen rekonstruovala podlaha. Starší cisterna stála v onom mycím boxu, takže se to nyní celé posunulo. V nové garáži máme za cisternou dva nové přívěsy. Jeden je hospodářský přívěs s plachtou a druhý je přívěs s gumovým raftem. A tady nám nyní stojí technika."

Lepší zázemí pro techniku i pro samotnou jednotku získal Sbor dobrovolných hasičů v Kostelci nad Orlicí

„Nově také máme instalováno odsávání zplodin z vozidel, kde i při nastartování to odsává kouř," vysvětluje Tomáš Sršeň.

Scházíme do přístavby, kde je vyčleněna místnost pro školení výjezdové jednotky.
„Kapacita je 30 osob. Ještě se to musí dovybavit nábytkem," uzavírá naši prohlídku po nové hasičské zbrojnici v Kostelci nad Orlicí Tomáš Sršeň.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související