Kótaró Tanaka: Nenávistný duch, Zápisky o zjeveních

5. duben 2020

Obchodník Zensaku prchá před přízrakem muže, kterému nepomohl v nouzi, a Osaku se musí vypořádat se zlými duchy, kteří napadli její dům. Dva strašidelné příběhy ze starého Japonska ze sbírky Krabí zjevení čte Ivan Řezáč. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Denisa Vostrá, Petr Holý
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2020

Vyprávění podivných a strašidelných příběhů (kaidanů) má v Japonsku pradávnou tradici. Největší popularity tento žánr dosáhl v období Edo v 17.–19. století. Dodnes je to živý pramen inspirace pro japonské spisovatele a současně (jako v případě evropských lidových pověstí) i předmět sběratelské činnosti.

Nejznámějším sběratelem kaidanů je pro české čtenáře zřejmě Lafcadio Hearn, irsko-řecký spisovatel a novinář, který se v Japonsku usadil v samém závěru období Edo. Postupem času se k nám ale dostávají i další sbírky těchto příběhů. Patří k nim i soubor Kótaró Tanaky Krabí zjevení, který přeložili Denisa Vostrá a Petr Holý. Tanaka působil v samé kolébce kaidanů, v Tokiu. Za svůj život jich sesbíral a vydal několik souborů. Dva příběhy, které uslyšíte ve vltavské řadě Povídka, přibližují jedno z hlavních Tanakových sběratelských témat  starojaponská vyprávění o tajuplných bytostech.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.