Koukání na oblohu mu přestalo stačit, teď Václav Kubeš vesmír fotografuje

21. březen 2022

Daleko do jiných světů nahlíží ve svých fotografiích Václav Kubeš ze Strakonic. Povoláním je stavař, ale ve volném čase staví speciální snímací aparaturu dozadu „za barák“ nebo odjíždí na Šumavu, odkud může pozorovat hvězdnou oblohu bez světelného smogu.

Vesmír fascinoval Václava Kubeše odmalička. „Už na základní škole jsem pročítal různé encyklopedie, koukal na dokumenty. Astrofotografii se věnuji posledních zhruba pět let. Nejprve jsem narazil v online televizi na pořad o pozorování noční oblohy, líbilo se mi to, tak jsem se tenkrát rozhodl, že si pořídím dalekohled. Začal jsem koukat, ale pak mi to trochu přestalo stačit,“ vypráví.

Svými snímky tak nyní zachycuje výjevy na obloze a vzdálené galaxie. „Ty objekty jsou hodně vzdálené. Když fotíme mlhoviny v naší galaxii, jsou to tisíce světelných let, když fotíme jiné galaxie, je to ještě mnohem dál,“ připomíná.

Čtěte také

„Fotil jsem třeba galaxii s názvem v katalogu NGC 7331 a snímal jsem ji docela dlouho, asi dva týdny jsem si s ní vyhrál, a čím déle fotíte, tím více můžete obraz tak zdokonalit, že tam jsou i další vzdálenější objekty. Ta galaxie byla vzdálená nějakých 50 milionů světelných let, ale za ní jsem opravdu zachytil galaxie, které byly dvě miliardy světelných let daleko,“ popisuje Václav Kubeš.

Samotné pořizování fotografií ani netrvá tak dlouho, jak by si lidé mohli myslet. „Techniku už mám  vychytanou, takže to mám hodně automatizované. Po setmění mi trvá zhruba jednu až dvě hodiny, než celou aparaturu nastavím, a ono si to potom fotí do rána samo a já mohu spát,“ směje se Václav Kubeš.

O své zkušenosti se dělí i na Facebooku a spolupracuje s píseckou knihovnou na projektu pozorování vesmíru pro veřejnost.

Celý rozhovor s amatérským astrofotografem Václavem Kubešem si poslechněte online.

Spustit audio

Související