Koupaliště na pražských potocích, rybnících a přehradách. U některých nenajdeme ani jejich zbořeniště, jiná žijí dodnes

22. srpen 2022

Nejen Vltava skýtala Pražanům možnost smočení v horkých dnech. Koupaliště a plovárny rostly i na jejích přítocích, potocích, rybnících a přehradních nádržích. Bývalo jich požehnaně, a mnohá slouží svému účelu i dnes. Některá z nich se ani příliš nezměnila. Pokud se na ně vydáte, ocitnete se tak trochu ve starých časech. Ve spojení s přívětivým sluncem a osvěžující vodou to budou příjemné výlety. 

Autor Tomáš Pilát se znalcem architektury, průvodcem a milovníkem plováren Josefem Vomáčkou se ve druhé sérii věnované zaniklým i stále fungujícím pražským plovárnám tentokrát vypravili především na zmíněné potoky. V jednom dílu zůstali ještě na Vltavě, a navštívili Libeň, Vysočany, Podhoří, Troju a Sedlec.

Čtěte také

Od šesté části se toulali Prahou křížem krážem, a připomněli si například koupaliště v Prokopském údolí, Čelákovicích, Dejvicích, u Spořilova, v Tiché Šárce nebo na Karlově. Tady už se jejich zbytky hledají těžko. Stále si ale můžete zaplavat například na Lhotce, u Veselíka v Divoké Šárce, v motolském rybníku, na koupališti Džbán ve Vokovicích, na Petynce, na Stírce nebo na Šeberáku. A samozřejmě i na největším pražském přírodním koupališti na Hostivařské přehradě. Některá z nich ovšem měla nebo pořád mají namále. Developeři by rádi stavěli na místě proslulého lhoteckého koupaliště a taky na rozhraní Šárky a Vokovic – na plochách koupaliště Džbán. Nahnuté to svého času bylo i s Šeberákem.

Koupaliště U Veselíků v Šárce

Cyklus nabídne i některé zajímavosti. Vysvětlí, proč se koupališti na Lhotce říká biotop, připomene, že spořilovské Plivátko bylo zásobováno vodou ze studny, bude lákat do Hloubětína do jediného pražského bazénu s přisolovanou vodou a upozorní i na to, že voda vodního díla Hostivař zaplavila několik menších koupališť na Botiči v Petrovickém údolí. Mimochodem – přehrada v Hostivaři se v plánech poprvé objevila už v roce 1906! Její stavba byla nakonec realizována v roce 1963, o rok později zaplavila údolí voda. V okolí hladiny pak bylo vysázeno 240 hektarů lesoparku. „K pláči je jen cena vstupenky. Její výši neřeknu, omdlete až na místě,“ připojuje Josef Vomáčka ke všem hostivařským kladům dost poťouchle i jednu výtku. Sám proto raději chodí na motolský rybník, kde je vstupné nižší. 

Spustit audio

Související