Kouření není jen závislost, je to nemoc, potvrzuje lékař Samuel Genzor

8. září 2022

Jde o diagnózu F17 - závislost na tabáku, do stejné skupiny patří také závislost na halucinogenech a rozpouštědlech. „Za mě to rozhodně přehnané není,“ konstatuje Samuel Genzor z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc.

Čtěte také

Mezi nejvážnější rizika kouření patří rakovina, onemocnění srdce a cév, nemoci plic nebo cukrovka. Zapříčiňuje ale také žaludeční vředy, impotenci nebo předčasné stárnutí organizmu.

Velkým nebezpečím jsou nikotinové sáčky, které jsou dostupné dětem. Vkládají se pod horní nebo dolní ret. „V mnohých bývají vysoké dávky nikotinu, což může rozvinout závislost,“ upozorňuje olomoucký lékař.

S čím se kuřáci potýkají při odvykání?

Při odvykání se kuřáci musejí vyrovnávat s nespavostí, nadměrnými chutěmi, bolestmi hlavy, třesem a nervozitou. K dispozici mají nejrůznější pomůcky, např. nikotinové náplasti. V olomoucké Fakultní nemocnici můžou navštívit Poradnu pro odvykání kouření.

Silným kuřákům nad 55 let je určený bezplatný screening karcinomu plic. Jak říká MUDr. Samuel Genzor, jeho cílem je zachytit včasná vyléčitelná stádia onemocnění a zároveň zvýšit povědomí o rakovině plic v souvislosti s kouřením.

Spustit audio

Související