Kovbojové nemaj´ kámoše. Nová hudební přátelství navazují Leith, Shygirl, Baby Tate, Spoon či Kojo

3. listopad 2021
Topinky

V aktuálních novinkách nás talentovaná kanadská písničkářka Leith nabádá k tomu, abychom si radost dělali pokud možno my sami. S tím se jistě ztotožní všichni zástupci globální popové scény: norský producent CLMD, turecký klubový tandem Artz & Bugy i brněnský rapper Kojo. Focus!

Shygirl – Cleo
Credits: Blane Muise, Salvador Navarrete, James Jacob
Label: Because Music
Album: Cleo single

Britská rapperka Shygirl patří do kolektivu NUXXE a za posledních pět let vydala několik povedených singlů a dvě EPčka. Spolupracovala s Arcou nebo Slowthaiem a nedávno se objevila na remixu písně Lady Gaga. Cleo je její čtvrtý letošní track a singl patrně připravuje půdu pro její debutové album, které ale zatím ještě neohlásila. Je to písnička, v níž chtěla Shygirl zachytit pocity zamilovanosti. O produkci se posrala Jakwob a obsahuje sampl z jedenáct let starého tracku What They Say od britské hudebnice s japonskými kořeny Mayi Jane Coles.

Spoon – The Hardest Cut
Credits: Britt Daniel, Jim Eno, Alex Fischel, Gerardo Larios, Ben Trokan, Mark Rankin
Label: Matador
Album: Lucifer On The Sofa

Výjimečnost americké (nyní už) pětice Spoon spočívá zejména v tom, že přinesla do nanicovatého indierockového univerza sympatickou neokázalost v kombinaci s ekonomickým přístupem k formátu rockové písně. Jejich tvorbu charakterizuje mix chytlavosti, minimalismu a fantastického citu pro detail: víc emocí než not, dokonalé propojení strohého groovu, melodie a nedbale cool vokálu Britta Daniela.

Spoon navíc právem provází pověst kvalitativně mimořádně konzistentní kapely, která nenatočila ani jedno slabé album. To desáté ponese název Lucifer On The Sofa, vyjde 11. února příštího roku a bude silně ovlivněné klasickým rockovým zvukem à la vousáči ZZ Top. Důkazem je už první singl The Hardest Cut, který i díky patřičně sukovitým riffům nezůstává nic dlužen svému názvu.

CLMD – Heaven On Earth
Credits: Martin Alexander Bjercke, Dag Holtan-Hartwig, Halvor Folstad
Label: Trouble Music
Album: Heaven On Earth single

Norský producent skrytý pod jménem CLMD (Martin Alexander Bjercke) se na klubové scéně pohybuje už třináct let a má za sebou nespočet tracků. Doma se proslavil jako vůbec první porotce v talentové soutěži The Voice, který nezpívá. Remixoval Bruno Marse nebo Estelle, vydal desítky singlů a loni o sobě dal výrazně vědět albem The Importance Of Dancing Like An Idiot Pt. 1. Euforický trance track Heaven On Earth je jeho prvním singlem z letošního roku. Produkčně se na něm podílela i dvojice Skinny Days.

Leith – Cowboys Don’t Have Friends
Credits: Jessie Munro, Dylan Fraser, Jonah Summerfield
Label: Big Trees
Album: Cowboys Don’t Have Friends single

Inspirace pro texty přichází často z překvapivých zdrojů. Potvrdit to může i kanadská hudebnice Leith. Ta navazuje na svůj debutový singl kytarovkou, která cituje hlášku z jednoho z nejúspěšnějších amerických seriálů posledních dvou dekád.

„Název skladby Cowboys Don’t Have Friends jsem zaslechla v seriálu Chirurgové. Doktor McSteamy tam tuhle větu říká stážistce Izzie, jako kdyby to znamenalo ‚musíš se zocelit‘,“ vysvětluje Leith a dodává: „Tahle skladba je v podstatě komentářem k myšlence, že si pro sebe musíme dělat věci sami. Líbilo se mi, že neříkám explicitně, jestli to je dobře, nebo špatně.“ Strhující kombinaci introspekce a melancholie připomínající hudbu Phoebe Bridgers si už teď přidáváme do rotace Radia Wave.

Baby Tate – Pedi
Credits: Tate Farris, Daniel Ullman, Jason Navarrete, Jordan Devin
Label: Warner
Album: Pedi single

Už si neříká Yung Baby Tate, ale jen Baby Tate – rapperka a producentka vyrůstající v Atlantě nedávno podepsala nahrávací smlouvu s firmou Warner a míří ke hvězdám. Před dvěma lety vydala povedené album Girls a proslavila se díky hostovačce na hitu Stupid kolegyně Ashnikko. Singl Pedi označuje začátek nové éry její kariéry: produkčně se na něm podíleli také CasperDoItAgain a Yellow Trash Can. Společně vysamplovali poměrně obskurní track Candy od skupiny The Pack z poloviny nulté dekády.

Artz & Bugy – Yallah Habibti ft. IAMDDB
Credits: Efe Çelik, Anıl Buğra Gürel, Diana De Brito
Label: Koal Arts
Album: We Survive EP

Turecké producentské duo Artz & Bugy patří k hlavním architektům tamní slibně se rozvíjející klubové/rapové scény. Své aktuální EPčko We Survive už nedávno propagovali slibným singlem War Time, na němž hostuje Freddie Gibbs, a trackem Numby s jamajským rapperem jménem Beam. My si do playlistu vybíráme třetí singl Yallah Habibti, který svým nezaměnitelným vokálem ozdobila naše oblíbená britská diva s angolsko-portugalskými kořeny IAMDDB. Výsledkem je jemná i vášnivá milostná píseň, ve které se organicky kloubí soul, exotické taneční prvky a postupy současné klubové hudby.

YG – Sign Language
Credits: Keenon Jackson, Terrace Martin, Darryl Cash, Delmar Arnaud, Jeff Lebron, Ricardo Brown
Label: Def Jam
Album: Sign Language single

Comptonem odchovaný rapper YG vydal svůj debutový singl Toot It and Boot It v roce 2010. Hostoval na něm Ty Dolla $ign a zajistil si s ním 67. místo na americkém singlovém žebříčku a podepsanou smlouvu u Def Jam Recordings. Od vydání jeho poslední sólové desky MY LIFE 4HUNNID uběhl víc než rok a od té doby YG stihl třeba společný projekt s rapperem Mozzym a objevil se na kompilačním EP Gang Affiliated. Nedávno se na svém Instagramu pochlubil také plaketou, kterou získal za víc než 26 milionů prodaných desek.

Novinka Sign Language je v porovnání s YGho debutovým singlem otočkou o 180° a jeho překvapivě svěžím a vkusným pojetím west coastem nasáklého g-funku. Oldschoolový, ale stejně tak fresh singl produkoval Terrace Martin (Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Stevie Wonder) a nesmí k němu chybět ani patřičný videoklip s dostatečným množstvím hydraulických lowriderů.

Kojo – Focus ft. Calin
Credits: William Sachambula, Calin Panfili, David Kopecký
Label: Rychlí kluci / MIKE ROFT
Album: Wiley

Vycházející rapper Kojo je členem brněnské crew Rychlí kluci po boku jmen jako STEIN27, Indigo nebo Calin. Zároveň ale studuje vysokou školu a živí se jako kadeřník. V posledních týdnech lákal na svůj hip housem ovlivněný albový debut videosingly House Party a Mandem, z nichž první zmíněný je výsledkem spolupráce s Benem Cristovaem.

Toho na nové desce Wiley najdeme hned dvakrát a krom něj také pražského rappera Blaka a Kojova brněnského kolegu Calina. Z desky, o jejíž beaty se postaral mladý producent a šéf labelu MIKE ROFT Records D.Kop, putuje do našeho playlistu Kojův společný track s Calinem nazvaný Focus.

Rozhodl se Aleš tentokrát ve studiu znakovat? Kdo má v naší hudební redakci nejlepší hydrauliku? A kdo momentálně nejvíc pumpuje? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka