Krach Bohemia Energy? Lidé, nepanikařte, bude vám svítit světlo, budete topit, nabádá šéf svazu průmyslu Prouza

13. říjen 2021

Necelý milion klientů přišel o dodavatele plynu a elektřiny. Firma Bohemia Energy oznámila krach a stihla už uzavřít i své zákaznické centrum v Praze. Zároveň oznámila, že požádá Energetický regulační úřad o zrušení všech licencí. Klienti se o tom ale často dozvěděli jen z médií. Nemusí ale panikařit, protože plyn i elektřinu budou dostávat automaticky dál, a to od takzvaného dodavatele poslední instance. 

Čtěte také

„Bude jim svítit světlo, budou moci topit a mají půl roku na to, aby si našli nového dodavatele, takže já moc lidi prosím: Nepanikařte,“ říká ve vysílání Plusu prezident Svazu průmyslu a obchodu Tomáš Prouza.

Nový dodavatel se jim do několika dnů sám ozve a nabídne jim, za jakou cenu jim bude energii dál prodávat. Tento režim bude trvat ale jen půl roku a do té doby musí podepsat smlouvu s novým dodavatelem.

Dodavatel poslední instance

Například Pražská energetika kvůli tomu posílila zákaznická centra. Všichni, tedy ČEZ, E.ON, PRE, Innogy ujišťují, že mají kapacity na to, aby pokryli všech 900 tisíc klientů, kterých se krach Bohemia Energy to týká.

Někteří menší obchodníci, kteří nemají statut dodavatele poslední instance, uvedli, že v této době, kdy roste cena energií na světovém trhu, nebudou schopni nové zákazníky přijímat.

Pokud si lidé do půl roku nového dodavatele nenajdou, mohli by se dopustit neoprávněného odběru, popisuje Jan Skoupý z advokátní kanceláře AZ Legal.

„Pokud by lhůtu nedodrželi a odebírali od dodavatele poslední instance dál, a to i po šesti měsících, mohli by se dostat dokonce do sféry neoprávněného odběru, což pak může být od dodavatele sankcionováno, případně odpojena dodávka,“ říká.  

Zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška na Plusu dodává: „Myslím si, že Bohemia Energy není poslední firma, která se ocitne v platební neschopnosti. Velcí hráči na trhu zůstanou, u řady těch menších, kteří neměli tak velké majetky či podíl na trhu, se dá očekávat řada problémů.“

Celý rozhovor najdete v audiozáznamu, ptal se Jan Burda.

autoři: Jan Bílek , Jan Burda , lup
Spustit audio

Související