Krajiny Oskara Teimera. Nedožité listopadové devadesátiny velkého umělce a milovníka přírody

30. říjen 2022

V nedělním podvečeru si společně připomeneme život a dílo pozoruhodného regionálního umělce - kreslíře, malíře a grafika Oskara Teimera z Černína na Bělohradsku. V těchto dnech ve Štorchově síni Městského muzea v Hořicích vrcholí retrospektivní výstava k jeho nedožitým listopadovým devadesátinám. 

Proto jsme proto pro vás z rozhlasového archivu vybrali pořad Nedělní host, který s Oskarem Teimerem a s jeho dcerou Alenou natočila Vlaďka Wildová v roce 2008 u příležitosti tehdejších umělcových 75. narozenin.

K natáčení tehdy Vlaďka Wildová přizvala i umělcovu dceru Alenu. Oskar Teimer by se letos v listopadu dožil 90. let. Při té příležitosti připravilo Městské muzeum v Hořicích poprázdninovou retrospektivní výstavu z Teimerova díla, která vyvrcholí 15. listopadu - v den umělcových narozenin.

Čtěte také

Oskar Teimer se narodil 15. listopadu 1932 v Lázních Bělohrad, žil také osm let v Miletíně, kde začal svou dráhu učitele a stál u zrodu skautského střediska. Většinu života však prožil v nedalekém Černíně, kde postavil a sgrafity vyzdobil rodinný dům.

Jeho život a dílo jsou spjaty s krajem Podzvičinska, který měl velmi rád a často jej zachycoval ve svých dílech, ať již něžnými perokresbami nebo na olejomalbách a akvarelech, plných napětí proměny krajiny v průběhu dne či ročních období. Nedílnou součástí jeho díla jsou také grafiky, linoryty, v jejichž tvorbě byl skutečným mistrem.

Oskar Teimer byl také oblíbeným pedagogem a pokud mu vládnoucí režim dovolil, rád své dovednosti a zkušenosti předával svým žákům jako učitel výtvarné výchovy, naposledy na gymnáziu v Hořicích. Mnoho let také ilustroval časopis Pod Zvičinou, vydávaný touto školou.

Z vernisáže výstavy O. Teimera k nedožitým umělcovým devadesátinám

Oskar Teimer zemřel 7. června 2010. Během svého života uspořádal nespočet výstav a první samostatná se uskutečnila v r. 1963 právě v prostorách hořického muzea. Současná výstava, připravená ve spolupráci a s obětavou pomocí rodiny Oskara Teimera, prezentuje průřez jeho krajinářské tvorby od r. 1954 až do jeho smrti prostřednictvím kresby, malby i grafiky.

Režii pořadu Nedělní host měl Pavel Krejčí.

Spustit audio

Související