Krajský soud potrestal další obžalované v kauze přestavby Hotelu Bohemia v Chrudimi

3. říjen 2022 09:15

Stavební společnost Metrostav má zaplatit vysokou pokutu za machinace při rekonstrukci Hotelu Bohemia v Chrudimi. Krajský soud potrestal další obžalované v kauze, která se táhne už skoro deset let. Podle rozsudku tehdejší majitelé hotelu se stavbaři pokusili o dotační podvod.

V roce 2012 začaly práce na opravě a rozšíření Hotelu Bohemia. Zakázka měla stát přes 70 milionů korun a tehdejší majitelé měli slíbenou evropskou dotaci 43 milionů korun. Přestavbu ale zastavila policejní razie. Podle obžaloby se zástupci investora, technický dozor, ale i stavební firmy domlouvaly na úpravách projektu a fakturaci toho, co se ve skutečnosti nepostavilo. Podle soudu šlo tedy o pokus o dotační podvod.

Většina obžalovaných už byla odsouzená na jaře, padly podmíněné tresty a pokuty. Poslední část kauzy se týkala společnosti Metrostav a několika dalších obviněných a hrozil i souhrnný trest. To znamená, že Metrostav vystupoval i v dalších kauzách, kde už trest dostal, a nesmí se tři roky účastnit veřejných zakázek. Případný další postih by musel být tvrdší. Pro ten se ale krajský soud nerozhodl, nicméně uložil Metrostavu pokutu 35 milionů korun.

Co bude s hotelem?

Vleklý soudní spor se nedokončeného hotelu Bohemia týká jen částečně. Původní vlastníci totiž hotel i celou provozní společnost prodali. S novými majiteli se zase několik let nemůže domluvit chrudimská radnice, která chce u hotelu podzemní parkoviště. Pozemky tam totiž patří městu. Radnice už mluví o tom, že nájemní smlouvu vypoví. Vlastníci ale slíbili rozestavěný hotel zprovoznit jen tehdy, když Chrudim ustoupí a kývne na levnější a menší povrchové parkoviště.

Spustit audio

Související