Král samoobslužných výdejních boxů! Novinkou Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně je unikátní VerbisBox

21. listopad 2022 15:22

Jičínská knihovna Václava Čtvrtka spustila samoobslužný knižní výdejní box. Knihovníci jej označují za krále mezi těmito výdejními boxy. VerbisBox je chytré zařízení umístěné na západní straně knihovnické budovy z Fügnerovy ulice. Tato non-stop knihovna s jednoduchým ovládáním rozšířila stávající knihovnické služby. 

Náklady bez instalace si vyžádaly 300 tisíc korun, z velké části je uhradila dotace z ministerstva kultury, zbývající peníze byly uvolněny z investičního fondu jičínské knihovny. Reportáž z uvedení samoobslužného knižního boxu do provozu natočila Vlaďka Wildová.

Čtěte také

První knížkou vyzvednutou z VerbisBoxu v Jičíně bylo Kuřátko Píp. Při prvním veřejném představení chytrého přístroje si ji vyzvedl jičínský místostarosta Petr Hamáček. Vzpomněl si tak zároveň na první knížku, kterou jako malý čtenář přečetl.

Jičínská knihovna Václava Čtvrtka rozšířila své služby pro návštěvníky. Otevřela knižní „samoobsluhu“. K historicky prvním vyzvednutým objednávkám knih přišli zazpívat školáci ze ZŠ Husova, dárkovou stuhu přestřihla knihovnice Andrejka Scháňková, která vyplnila žádost o grant z ministerstva kultury a o VerbixBox a jeho uvedení v život se nejvíc starala.

Jak si objednat knihy do VerbisBoxu

Nestihnete si vyzvednout objednané knihy v otevírací době knihovny? Máme pro vás řešení. Můžete si je vyzvednout v samoobslužném výdejním boxu (VerbisBox).
Stačí vám mít zaplacený registrační poplatek, založené čtenářské konto a vlastnit mobilní telefon nebo e-mail pro získání kódu k otevření VerbisBoxu.
Knihu si objednáte ve svém čtenářském kontě tak, jak jste dosud zvyklí. Namísto vyzvednutí na hlavní budově kliknete na VerbisBox. V okamžiku, kdy budou knížky v boxu připravené, přijde vám e-mail nebo SMS s šestimístným kódem.
Na VerbisBoxu zadejte na číselné obrazovce daný kód a potvrďte tlačítkem OK. Otevřou se vám dvířka boxu a vy si vyzvednete objednanou knihu. Dvířka vždy po odebrání knihy zavřete.

Knihy si z VerbisBoxu vyzvedněte do 5 dnů.
Boxy slouží pouze k vyzvedávání objednaných knih. Do boxu, prosím, knihy nevracejte!

Kde VerbisBox najdete?

Výdejní box na vás čeká na západní straně hlavní budovy knihovny (z Fügnerovy ulice) a je přístupný nonstop.

VerbisBox v Jičíně je výjimečný tím, že umí komunikovat s výpůjčním systémem knihovny, objednávky do něj přijdou z on line katalogu, výpůjčka je následně zapsána, systém sleduje i výpůjční lhůtu třiceti dnů a případně pošle upomínku.

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně
V knihovně jako doma. Počátky veřejného knihovnictví v Jičíně nacházíme již koncem 19. století. Městská veřejná knihovna sídlila střídavě v sokolovně, obecní spořitelně, zasedacím sále radnice. Roku 1924 získává knihovna přízemní křídlo nově vystaveného Studentského domu, které bylo navrženo přímo pro potřeby knihovny. Nyní knihovna využívá celé prostory budovy. V roce 2006 byla slavnostně přejmenována na Knihovnu Václava Čtvrtka.

Non stop knihovna dnes ovšem výjimečně kromě knih ukrývala i bábovky! Nevěříte? Poslechněte si celou reportáž Vlaďky Wildové.

Spustit audio

Související