Královéhradecký kraj finančně podpořil výstavbu multifunkčního stadiónu v Hradci Králové

17. srpen 2021

Rada města Hradce Králové bude dnes jednat mimo jiné i o přijetí peněžních příspěvků na výstavbu fotbalového stadiónu v Malšovicích. Mezi dárci je spolu s několika firmami i Královéhradecký kraj, který hradecké radnici poskytl na projekt za víc než 600 miliónů celkem 100 tisíc korun. Tahle částka má ale svůj důvod.

Co tahle neobvykle nízká částka znamená vysvětlí reportér Tomáš Lörincz.

V první řadě je potřeba říct, že se na téhle částce kraj s městem dohodl a jiná možnost v téhle chvíli prakticky nebyla.

Čtěte také

Město Hradec Králové totiž dostalo až v polovině července dotační podmínky od Národní sportovní agentury, od které může v případě úspěchu získat na nový stadión až 300 miliónů korun. Tedy téměř polovinu plánovaných nákladů.

Žádost o dotaci musí radnice podat do konce srpna a jedním z hodnotících kritérií je i to, jestli projekt finančně podpořil i kraj. Aby tedy město získalo body za krajskou podporu, musí přijmout jakékoli peníze z hejtmanství. A zmíněných 100 tisíc je maximální částka, kterou může schválit rada kraje.

Případnou vyšší částku by muselo odsouhlasit zastupitelstvo, které ale do termínu odeslání dotace - tedy do 25. srpna - zasedat nebude. Zmíněných 100 tisíc bylo tedy jediným řešením, které se dalo stihnout.

Bude se pak kraj podílet na financování výstavby stadiónu i dál?

To zatím není jasné, podle primátora Hradce Králové Alexandra Hrabálka z ODS už ale radnice s hejtmanstvím jedná a mluví se i o konkrétních částkách.

Zatím je ale předčasné mluvit o tom, kolik a jestli vůbec kraj nakonec skutečně do multifunkčního stadionu bude investovat, všechno bude záležet nejen na dohodě vedení kraje a města, ale pak především na krajském zastupitelstvu, které by muselo případnou výraznější podporu odsouhlasit.

Měl by se kraj na investici města finančně podílet?

Těch důvodů je hned několik. Jedním z těch nejzásadnějších je to, že stadión nebude sloužit jen fotbalistům, ale bude multifunkční a využívat ho pro své akce bude moci právě i hejtmanství. Primátor se zmínil například o dožínkách a podobných akcích.

Čtěte také

Podobný areál v celém kraji navíc není a jeho využití může přijít i třeba v případných krizových situacích, například při povodních, jako místo pomoci. A v neposlední řadě, pokud by kraj nakonec městu poslal i výrazně víc než dosavadních sto tisíc korun, tak by neudělal nic neobvyklého.

Krajské úřady napříč republikou podobné akce podporují, třeba i částkou kolem deseti procent hodnoty zakázky. Na druhou stranu je ale potřeba říct, že se kraj k ničemu nezavázal a pokud by se jeho vedení a zastupitelstvo rozhodlo multifunkční stadión dál finančně nepodpořit, bylo by to také naprosto legitimní.

I s touhle variantou město počítá a má v rozpočtu připravené peníze na financování celého projektu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.