Královéhradecký kraj pomůže včelařům v boji proti nebezpečným nákazám a onemocněním

30. březen 2023 08:07

Včelaři v Královéhradeckém kraji se chystají na další etapu léčby varroázy. První fáze v úlech, kde se tohle infekční onemocnění vyskytlo, už absolvovali na podzim - k další fázi jsou potřeba trochu vyšší denní teploty. V boji proti nebezpečným roztočům a bakteriím včelařům finančně pomůže i Královéhradecký kraj.

Čtěte také

„Včela neumře doma, ta vyletí pryč. A ten úl je prázdný. Tam nic není,“ když včelař Jaroslav Hrdina popisuje, jak to vypadá, když včely zahubí varroáza, trochu se mu chvěje hlas.

Pro včelaře jsou včely totéž, jako je pro řadu lidí domácí pes nebo kočičí mazlíček. A tak je potřeba situaci v úlech monitorovat.

„Když to vyjde špatně s varroázou, pokud jsou víc jak tři brouci na včelstvo, tak se zjara, teď to začne co nejdříve, až bude trošku počasí, tak se úl rozebírá, natírá a ještě k tomu se fumiguje, popisuje Jaroslav Hrdina s tím, že léčba je účinná hlavně tehdy, když je plošná - tedy když se do ní pustí všichni včelaři široko daleko.

Čtěte také

Z neléčených úlů se totiž nákaza může šířit zase dál. S tím mají některé spolky v Česku potíže. „Někde mají problémy. A bez jeho povolení na pozemek nemůžete. Říkají, že nemají čas a že je zrovna takový a takový problém. Každý člověk je prostě jiný.

„Je to zkrátka o lidech. Věkový průměr včelařů je už docela dost vysoký. Někteří bydlí v Praze nebo v jižních Čechách a tady mají jen včelstva. Takže i časově je to pro ně náročné, protože ta léčba se musí dělat také při určité teplotě, doplňuje Jaroslava Hrdinu včelařka Jaroslava Machková.

Na jaře roku 2008 uhynula kvůli varroáze zhruba třetina včelstev v Česku, letos by se podobná situace opakovat neměla. Vedle varroázy včelám hrozí i mor včelího plodu, nebezpečné onemocnění, způsobené pro změnu bakterií.

Čtěte také

Rizika vnímá i Královéhradecký kraj, který pošle včelařům dotaci přes 600 tisíc korun právě na prevenci podobných rizik, říká náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. „My jsme se včelaři dlouho ladili jaké pro ně udělat dotační tituly, které by jim vyhovovaly. Protože technické vybavení, které jsme podporovali, už je poměrně slušné, tak jsme se dohodli na tom, že peníze budeme investovat právě do těchto ozdravných procesů.

Na kraj přišly tři žádosti, všechny splnily podmínky. Peníze na vyšetření letos dostanou okresní spolky na Náchodsku, Trutnovsku a Královéhradecku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související