Královéhradecký mistr houslař Tomáš Pilař hostem Setkávání

12. prosinec 2010

Všechno to prý začalo v Pasekách nad Jizerou v roce 1830. Tehdy tam přišel mladý Věnceslav Metelka, který se chtěl původně věnovat učitelskému povolání, ale služebně starší učitel ho na své místo nikdy nepustil. Metelka měl však za sebou učednická léta v jedné náchodské dílně na výrobu hudebních nástrojů a tak začal – za dosti primitivních podmínek a s použitím krkonošského dřeva vyrábět housle. Vypracoval se na slušnou úroveň a hlavně v řemesle vyučil své děti. Nevědomky tak položil základy fenoménu zvanému krkonošská houslařská škola a ta díky několika větvím, které z ní vyrostly, žije dodnes; a i přestože mistři houslaři už dávno pracují s tím nejlepším vybavením i kvalitními materiály, na Věnceslava Metelku nezapomínají.

Potvrdí nám to i mistr houslař Tomáš Pilař z Hradce Králové, jehož rod pochází ze Staré Paky. S Metelkou souvisí díky jeho žákovi houslaři Benjaminu Patočkovi, který v řemesle vyučil Antonína Pilaře. Současní Pilařové si jsou svých kořenů vědomi a ve svém přijímacím salóně mají jednu vitrínu věnovanou výhradně památkám na zapadlého vlastence Metelku. Pozoruhodností tam však mají daleko víc, a tak budou součástí živého vysílání i reportážní vstupy, které jsme u Pilařů natočili a ve kterých nás čeká virtuální prohlídka sbírky fotografií, kuriózních strunných nástrojů či deček do houslových futrálů.

Nabízíme ukázku:

Vojtěch Babka s mistrem houslařem Tomášem Pilařem z Hradce Králové však nejen natáčel v jeho ateliéru, ale především ho pozval do živého vysílání. Setkávání s Tomášem Pilařem poslouchejte na Vltavě v neděli 12. prosince ve 14 hodin.

Spustit audio