Královny nemají nohy. Napínavé a vtipné vyprávění ze života mladého šlechtice čte František Filipovský

15. říjen 2021

Romantický příběh o dobrodružných zážitcích rytíře Petra Kukaně z Kukaně zasazený do rudolfinské Prahy a renesanční Itálie. To je román Vladimíra Neffa Královny nemají nohy.

Čte: František Filipovský
Připravily: Ludmila Pokorná, Jana Kopecká
Napsal: Vladimír Neff
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: v roce 1979

„Oč snazší je přivést na svět dítě, než sestrojit kámen mudrců,“ konstatuje krátce po narození svého syna Petra pan Janek Kukaň z Kukaně, alchymista na dvoře císaře Rudolfa II. Ale přimět malého chlapce k tomu, aby s láskou a vášní šel ve stopách svého otce, se také ukáže být nelehkým úkolem.

„Když Petrovi bylo šest let, dožádal se pan Janek pomoci jeho dětských rukou pro sbírání kapek rosy z lístků tajemné rostliny zvané alchemilla neboli kontryhel, prostonárodní husí nožka. Pro šestiletého chlapce to bylo krušné, ještě rozespalý lézt za časného rána po čtyřech po zahradě v mokré trávě a kapku po kapce střásat do pohárku pitomou alchymistickou rosu.“ 

Už odmalička Petr nenáviděl otcovu dílnu páchnoucí čpavkem a vystydlým kouřem, byla ponurá, tmavá a smrděla vskutku ohavně. Vyrostl z něj nikoli pošetilý alchymista, ale mladý a krásný muž ducha svobodného a hrdého, jemuž hned tak někdo něco nenakuká. Ani doma, ani ve světě.

Román Královny nemají nohy vyšel poprvé v roce 1973. O dva roky později na něj navázala druhá část příběhu s názvem Prsten Borgiů a v roce 1980 vyšla závěrečná část trilogie Krásná čarodějka. Už při prvním vydání se tenhle romantický, dobrodružný a také vtipný příběh čtenářům líbil.

Vladimír Neff (1909-1983)

Prozaik, dramatik, scénárista a překladatel pocházel ze známé pražské obchodnické rodiny. Studoval na reálném gymnáziu a na obchodní akademii v Praze, později na vyšší obchodní škole v Ženevě. V roce 1930 po ukončení studií nastoupil do otcovy prodejny galanterního a kuchyňského zboží.

O pět let později už se ale začal živit slovem, nastoupil jako redaktor a cizojazyčný lektor do nakladatelství Melantrich. Od roku 1939 byl spisovatelem z povolání. Jeho nejznámějším dílem je historická pentalogie Sňatky z rozumu, Císařské fialky, Zlá krev, Veselá vdova a Královský vozataj.

Jeho manželkou byla herečka Osvobozeného divadla a autorka divadelních her Vlasta Petrovičová. Jejich synem je spisovatel science fiction a novinář Ondřej Neff. Vnuk David Neff je fotograf.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.