Krása dechové hudby je v její melodičnosti, tvrdí kapelník Boršičanky Antonín Koníček

24. červenec 2023

Foukat do trumpety začal už jako kluk, k muzice v rodném Vlčnově ho přivedl tatínek, který hrával na první křídlovku. Přestože během působení v Armádním uměleckém souboru dostával v Praze spoustu skvělých nabídek, odmítal. „Jižní Morava, kroj a dechovka pro mě byly víc,“ vysvětluje, proč se vrátil domů.

Ve druhé polovině sedmdesátých let založil Vlčnovjanku, v roce 2010 pak Boršičanku Antonína Koníčka. S tou vydal už deset nosičů a objel mnoho evropských zemí, což vyžaduje pečlivou přípravu repertoáru. Omezují se písničky s českými texty a zařazují sólové vstupy, v rámci kterých se prezentují všechny nástrojové skupiny.

V zahraničí hráváme i koncertní věci nebo písničky z filmů a muzikálů.
Antonín Koníček

„V zahraničí hráváme i koncertní věci nebo písničky z filmů a muzikálů. Naše vystoupení prokládáme skladbami Vacka, Kmocha, Vejvody nebo Hotového. Je to hráčsky hodně náročné,“ říká známý kapelník, jehož velkým snem bylo hrát v Moravance. „Honza Slabák je do dneška můj idol,“ vyznává se.

Krása dechové hudby je podle Antonína Koníčka v její melodičnosti. V tom, že je svým způsobem harmonicky jednoduchá. „Když jdete z dechovky, nevyvracíte popelnice, ale zpíváte si a tančíte,“ usmívá se autor mnoha písniček, které zlidověly.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související