Krásně bílo na Vitoše: na hory nedaleko Sofie si lidé jezdí zalyžovat metrem

Je to velká výhoda mít na dosah od místa bydliště velký les, hory, nebo dokonce moře. V případě Česka je výhra, pokud se takové odpočinkové místo nachází přímo v katastru obce. V bulharské Sofii mají na dohled od města dvoutisícové hory. Nejvyšší vrchol pohoří Vitoša měří 2290 metrů. Na jeho svazích se dokonce za přesně stanovených hygienických podmínek už několik měsíců lyžuje. K vlekům se navíc obyvatelé Sofie dostanou městskou dopravou.

Metro sice nejede až k úpatí hor, ale jen na stejnojmenný bulvár, ovšem tady si stačí počkat na autobus a na jednu jízdenku se nechat vyvézt až nahoru ke sjezdovkám. Nebo jiným spojem k dolní stanici kabinkové lanovky.

Za půl hodiny na vrcholu hory

U dolní stanice lanovky na Vitoš už čeká skupiny lyžařů. Mají na sobě přeskáče, helmy, s sebou hůlky. Na každé kabině je nálepka, že uvnitř musí mít lidé nasazené roušky, nicméně když se dívám skrze okno, nikdo roušku nasazenou nemá.

Dveře se otevírají: za 28 minut 30 sekund jsme urazili 6 kilometrů, převýšení 1100 metrů a jsme nahoře v sedle Aleko na Vitoše.

Na každé kabině je nálepka, že uvnitř musí mít lidé nasazené roušky

Hory hned za humny svého města miluje třeba Ilina, podnikatelka, která se kvůli koronavirové pandemii na chvíli místo podnikání věnuje výuce jízdy na snowboardu.

Na Vitoše prý vyrostla, děkuje rodičům, že ji sem často brávali. Patří k těm horalům, o kterých se často říká, že umějí dřív stát na lyžích, než chodit. A přitom je Ilina veskrze městský člověk.

Jezdí sem městský autobus číslo 66. Z města se sem dostanete za necelých 45 minut. To už snad ani nemůže být snazší. Taky se dá jet lanovkou, ale za to se platí trochu víc. Taky je to ale cesta, jak se sem dostat,“ popisuje možnosti.

Rodinný výlet (značka levně)

Také paní Slavina a její manžel Viktor, strojní inženýr, si na Vitošu rádi zajedou každý víkend. Autem se sem ke sjezdovkám dá dostat z centra docela rychle.

Autem se sem ke sjezdovkám dá dostat z centra Sofie také docela rychle

Za benzín dají 10 leva, to je asi 130 korun. Nahoře ve středisku Aleko půjčí staršímu děcku lyže na celý den a i se skipasem je to přijde na dalších v přepočtu 200 korun.

Pan Viktor na Vitoše nelyžuje. Černá sjezdovka je tu teď v provozu jen jedna a to ho neuspokojuje. Tak raději za jedním děckem běhá po svahu a druhé tahá na bobech.

Čtěte také

Krásně bílo a liduprázdno

Samozřejmě se u vleků i v lyžařském středisku musí dodržovat stanovená hygienická pravidla. Uvnitř půjčoven sportovního vybavení nebo na vlecích se musí nosit obličejové roušky. Jídlo a pití se prodává jen z okének a není si s ním kde sednout. U okének i v půjčovnách jsou stojany s dezinfekcí. Žádné tlačenice se ale v zimním areálu na Vitoše nad Sofií netvoří. Turistů je málo.

Instruktor jedné z lyžařských škol v pohoří Vitoša Boby Karanfilov si si nestěžuje na opatření spojená s pandemií nového koronaviru, ale na to, že na Vitoše nejsou dobré sněhové podmínky. Obyčejně v jiných letech tu prý napadne 140, 150 cm sněhu, letos jen 70. Ale i tak je všude kolem krásně bílo.

autoři: Pavel Novák ,
Spustit audio

Související