Krásné svezení a zvuk. Petr Šedivý se zamiloval se do sportovního auta z roku 1969

20. říjen 2017

Byla to láska na první pohled. Obrovská a na celý život. Petr Šedivý se zamiloval do automobilu Triumph Burlington Arrow z roku 1969. Oblíbil si jeho vůni, vzhled a také písničku, kterou šestiválec přede jako spokojený kocour.

„Od dětských let jsme se vždycky pohybovali okolo závodů. Závodili jsme na kolech, pak jsme přešli na malé motorky, potom jsme dělali mechaniky u kamarádů, kteří provozovali několik aut na rallye. Postupně jsme se pak, jak léta přibývala, začali dívat i po autech, která jsou starší,“ vypráví.

A jednoho dne objevil v Belgii Triumph Burlington Arrow z roku 1969. Stál jako perla mezi dalšími konkurenty. „Byly tam Lotusy, Cobry, ale tenhle mě zaujal svým vzhledem a tvarem. Auto se mi prostě líbilo na pohled,“ popisuje.

Vůz je podle něj ale zvláštní především tím, co není vidět - motorem. „Má jako jeden z mála šestiválcový dvoulitrový motor s výkonem sto koní. Také se mi moc líbí převodovka, která násobí převodové stupně. Jezdí se s tím opravdu velmi příjemně. Je to takové staré sportovní auto, krásné svezení a zvuk,“ vysvětluje Petr Šedivý.

Za volantem starého Burlingtonu ho můžete vidět třeba na tradiční jihočeské veteránské rallye South Bohemia Classic. „Jeli jsme už první ročník. Všechny lidi z organizace znám a za ta léta udělali obrovský kus práce. Při posledním ročníku byla vidět velmi precizně odvedená práce organizátorů,“ říká.

Chválí volbu tratě, organizaci jednotlivých testů přesnosti i samotné zázemí závodu a také průjezdy krásnými městy jako Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov, Kaplice a České Budějovice.

Za volantem starého Burlingtonu ho můžete Petra Šedivého vidět na tradiční jihočeské veteránské rallye South Bohemia Classic

Triumph Burlington Arrow by ale mohl mít brzy sourozence nebo dokonce konkurenta? Petr Šedivý upravuje auto MGA. „Přivezl jsem si ho před osmi lety, už mám ošetřený a nalakovaný podvozek, hotovou převodovku, celý motor a čeká mě další práce. Tohle auto se mi vždycky líbilo, docela se těším, až ho budu mít postavené. Oproti Burlingtonu má jednu výhodou - má střechu,“ uzavírá.

Za volantem starého Burlingtonu ho můžete Petra Šedivého vidět na tradiční jihočeské veteránské rallye South Bohemia Classic
autor: kaj
Spustit audio