Krasobruslař Martin Bidař jede na první olympiádu, pak ho čeká maturita

6. únor 2018

Krasobruslařský pár Martin Bidař – Anna Dušková bude reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Teprve osmnáctiletý mladík z Českých Budějovic má před sebou nejen premiérový start pod olympijskými kruhy, ale pak také maturitní zkoušku.

Starosti s učením a maturitními otázkami teď jinak svědomitý student pustil na čas z hlavy. Možná si do letadla vezme povinnou četbu, ale v hlavě už mu létají jen myšlenky na olympijský závod. „Vyrážíme v pondělí 5. února, přiletíme 6. února a máme tam asi devět dní na přípravu,“ říká.

Martin Bidař se vyučil krasobruslařskému řemeslu ve stejném klubu jako jeho předchůdce a účastník tří olympiád Tomáš Verner. Současný člen české olympijské výpravy radám zkušenějšího kolegy pokorně naslouchá. „On nám dává rady průběžně, nejen přímo na olympiádu,“ vypráví.

Český reprezentační pár si prošel docela nedávno nepříjemným obdobím. Při pádu v tréninku si krasobruslařka Anna Dušková přetrhla kolenní vaz. Pryč byly velké závody včetně mistrovství Evropy. „Teď už spolu trénujeme naplno a asi dva týdny jezdíme i celé programy, tak snad to bude dobré,“ prozrazuje Martin Bidař.

Spíše než nervozitu pociťuje vzrušení z první návštěvy asijského kontinentu. „Těším se do Koreje jako takové. V Asii jsme ještě nebyli a určitě to bude super zkušenost. Těším se i na další sporty, nejen na krasobruslení,“ komentuje.

Jihočeský krasobruslař by se rád podíval třeba na své kolegy s bruslemi a hokejkou. Nejprve se ale pokusí předvést co nejlepší výkon ve své soutěži sportovních dvojic. „Chtěli bychom postoupit do volných jízd, což je první šestnáctka, tak snad se to povede,“ dodává Martin Bidař, který se doma na jihu Čech zastavil jen na skok před odletem na olympijské hry do Pchjongčchangu.

autor: kaj
Spustit audio