Krasobruslař Tomáš Verner zostudil Koukalovce

16. září 2009
Zblízka

Squash, badminton a krasobruslení. Že vám toto spojení nejde dohromady? Ale ano, jedno mají společné. Sportovce, kteří vládnou svým disciplínám a navíc mají soutěživého ducha. V prvním případě to platí o Janu Koukalovi, ve druhém o jeho jmenovci Petrovi a ve třetím o Tomáši Vernerovi. A o co vlastně na kladenském Sletišti šlo? O závod na kolečkových bruslích.

Tomáš Verner je v plné přípravě na sezónu, která pro něj odstartuje už za měsíc na Grand Prix v Paříži a vyvrcholí zimní olympiádou ve Vancouveru. Avšak nejen o zápolení pod pěti kruhy rodák z Českých Budějovic přemýšlí. Trénink si totiž rád zpestří i jinými sporty. Tentokrát se nechal umluvit na kolečkové brusle. I na nich nemá problémy udržet se na nohou.

"Většinou na kolečkových bruslích nepadáme, ale nejsem úplným odborníkem v jízdě na kolečkových bruslích. Myslím, že tu jsou lepší. Momentálně nemám ani vlastní kolečkové brusle, mám půjčené, což je pro mě ještě horší, protože jsem na brusle docela háklivý. Asi to vyplývá z toho, že mé dosavadní povolání je spojeno s bruslemi. Myslím, že nedělám úplně ostudu na kolečkových bruslích, i když to není specifický doplněk mého sportu," řekl Tomáš Verner.

Ostudu Tomáš skutečně nedělá. Navíc mu rozhodně není cizí touha soupeře porážet. Nejen na ledě. Od toho byl jen krůček k tomu, aby přijal hozenou rukavici. Tedy nabídku k souboji na kolečkových bruslích. Proti němu stál nejen Petr Koukal, ale i jeho jmenovec Jan.

"Obrovsky jsem se nemotivoval. Je to klan Koukalů, který chce vyšinovat Vernera ze hry, ale nedopustím to. Bude to závod na jeden okruh se startem letmo," představil netradiční závod Tomáš Verner. A jeho soupeři a kolečkové brusle? Jak to jde dohromady v případě Jana Koukala?

"Jde to těžko, ale jezdil jsem. Doufám, že si teď dokáži, že to nebude tak hrozné. Hlavně vysoká hra," řekl Jan Koukal.

Tím aktuálně hráč páté světové desítky narážel na výškové proporce českého krále badmintonu Petra Koukala. Jeho přání pro závod? "Mám největší cíl se nezabít. Stojím na tom asi po devíti letech. Navíc se svojí výškou jsem poněkud vratký, takže se budu snažit držet kluků, abych se jich udržel rychlostně i stabilně," přiznal Petr Koukal.

Ale dost prognóz. Start se přiblížil a návštěvníci Dne zdraví se mohli, aniž to mnozí tušili, těšit na zajímavou a nekompromisní podívanou. V zákulisí se dokonce hovořilo o tom, že by ke slovu mohli přijít ostré lokty. Podle Jana Koukala ale na to nebylo ani pomyšlení.

"Petrovi jsem ujel na začátku, takže tomu jsem lokty dávat nemohl. Na Tomáše jsem zase nedosáhl, takže s lokty jsem mohl leda tak mávat ve vzduchu, abych jel rychleji. Vše jsem vsadil na start, to byla moje největší šance. Bohužel se mi nepovedl, takže jsem to musel dohánět všelijak. Ale Tomáš je těžký soupeř, jeho techniku jen tak nenaženeme. Jinak to byla férová bitva. Dal jsem do toho srdíčko, ale na vítězství to nestačilo," zhodnotil Jan Koukal.

Zkrátka, Tomáš Verner ukázal svým soupeřům záda. "Tomáš je technik a stratég. Tváří se jakože nic a potom protáhne krok a zabere. To jsme s Koukym nestíhali. Museli jsme potom trošku zabrat a trochu srdíčkem, takže jsme ho trochu dohnali, ale musíme uznat, že technika tam je. Na konci si nás ještě vychutnal v cíli, když si udělal piruetku. Trochu zostuzení soupeře, ale beru to," pravil Petr Koukal.

Zatímco reprezentanti klanu Koukalů hovoří o férové bitvě, Tomáš Verner má poněkud jiný názor. Ne vše je však třeba brát v jeho podání vážně.

"Bylo to na knap. Oba Koukalovi se na mě dotahovali, mají silná ramena. Bijí se lokty. Petr ani tolik ne, jsou odděleni sítí, ale Honza, jak je squash kontaktní sport, tak ten do mě mydlil hlava nehlava. Jeli jsme nakonec na tři kola, což je kilometr a půl, a bylo to vyčerpávající. Vzali jsme to jako časovku sprintem. Pokud tam byl nějaký divák, tak bylo opravdu co k vidění," zhodnotil závod Tomáš Verner.

A odveta? Jistě na sebe nenechá dlouho čekat. "Máme připravený hod oštěpem, skok do dálky a do výšky, potom to vyvrcholí lanovou dráhou 30 metrů nad zemí," řekl Petr Koukal a Tomáš Verner bleskově doplnil: "Bez jištění."

Na to si ovšem nějaký čas musíme počkat. Nová sezóna pro nejlepší krasobruslaře startuje za necelý měsíc v Paříži a riskovat zranění, to si evropský šampión z Bělehradu v roce 2008 nedovolí. Už jen proto, že by třeba mohl přijít o olympijské hry, kde rozhodně nebude bez šancí zatočit na některou z medailí.

autor: ppe
Spustit audio