Křehká, ale důležitá. Proč je zásadní pečovat o demokracii a co pro nás znamená svoboda

8. září 2021

Co by se změnilo v tvém životě, kdybychom nežili v demokracii? Tuto otázku jsme položili několika mladým lidem v závěrečné epizodě podcastu Urny. Kdo občanské svobody a demokracii ohrožuje a kdo je hlídá? A umí Češi a Češky opustit svoji sociální bublinu a přemýšlet v širším kontextu celé společnosti?

„Lid je zdrojem veškeré státní moci,“ píše se v Ústavě České republiky. Právě Ústava, právní systém, vlastní stát, jazyk nebo vlajka, vědomí, že jsme součástí demokratického světa a máme spojence: ani jedno není samozřejmost.

Mnozí lidé, kteří se narodili v naší zemi ve 20. století, zaplatili životem nebo osobní svobodou, aby vybojovali dnešní stav: život ve svobodě. Třeba Václav Havel, první demokraticky zvolený prezident, boji za lidská práva, svobodu a demokracii věnoval obrovské úsilí.

Čtěte také

Demokracie ale nemusí být ten nejstabilnější systém. V časech, kdy se prohlubuje sociální nerovnost – třeba kvůli ekonomické krizi, klesá důvěra v demokratické instituce. Ta souvisí s tím, do jaké míry můžeme čerpat svobody a výhody tohoto systému, jak ukázal výzkum Českého rozhlasu Rozděleni svobodou z roku 2019.

Co to znamená: třeba lidé, kteří nemají peníze na cestování do zahraničí, neocení význam svobody pohybu za hranice.

Proč je tedy demokracie tak důležitá? Jakou roli v našich životech hraje svoboda? A proč je zásadní o demokracii pečovat? Poslechněte si závěrečnou epizodu podcastové série Urny.

Kromě páté epizody podcastu Urny si poslechněte i ty předchozí na wave.cz/urny. Probrali jsme v nich, jak si vybrat, koho volit, jak vypadá reálná politika, i záludnosti volebních kampaní.

Spustit audio

Související