Kreslil pro americké jaderné vědce i Die Zeit. Vladimír Renčín by oslavil osmdesáté narozeniny

Připomínáme si kreslíře Vladimíra Renčína, zemřel před čtyřmi lety. A právě dnes by mu bylo osmdesát let. Ke kreslení se dostal jako samouk. Dal podobu postavám jménem Dlabáček nebo Rambousek. A vytvořil třeba i televizní večerníček Zvířátka pana Krbce.

Hlas večerníčkovým postavám propůjčil Josef Abrhám. Zvířátka pana Krbce Vladimír Renčín kreslil dva roky. Jinak byl zvyklý nakreslit každý den kromě víkendů dva vtipy. „Někdy to nejde. Nic se neděje, redakce má nějaké zásoby, ale člověk by si zvykl na absenci a hřešil by. Je lepší se přinutit dělat každý den,“ řekl v rozhovoru pro Radiožurnál.

V sedmdesátých letech mu komunistický režim zakázal anekdoty vydávat. „V československém tisku začaly být méně snesitelné podmínky, poohlédl jsem se v zahraničí. Začal jsem publikovat v americkém čas atomových vědců a londýnských novinách a v časopise Die Zeit. S tím jsem skončil po sametové revoluci. Už jsem nestíhal všechno nakreslit,“ vzpomínal v rozhovoru.

Dvacetikoruny od čtenářů

Odezvy se mu v pozdějších letech dostalo i od čtenářů kreslených vtipů o Rambouskovi a Dlabáčkovi: „Otiskl jsem kresbu, jak Dlabáček stojí na kameni a volá do kraje: ‚Připíjím všem lidem dobré vůle kromě Rambouska, který mi dluží dvacet korun!‘ Začaly mi chodit dvacetikotuny, aniž bych to měl v úmyslu,“ smál se kreslíř.

Vladimír Renčín vytvořil ilustrace pro desítky knih a za svou celoživotní práci dostal před deseti lety medaili za zásluhy.

autoři: Martin Hrnčíř ,
Spustit audio

Související