Krev, pot a výkaly. Štáfek a Kozub infikují mainstreamovou komedii brakem i trapnem

30. červenec 2021

„Vedra v Británii mají oběti a je mezi nimi i dvojník Harryho Pottera,“ hlásí Aleš. Vítek vykresluje, jak v hrabství Somerset tečou vozovky a lidé se topí při koupání – zda ve vodě, nebo v tekoucím asfaltu, však není známo. „Doživotní Expelliarmus,“ glosuje Tonda a pozornost se zvolna přesouvá k tématu každodenního utrpení kun a konečně i kinematografie.

Po dlouhé době zabrousily Čelisti do kalných vod českého hraného filmu, které vyplavily novinku Shoky & Morthy: Poslední velká se Štěpánem Kozubem a Jakubem Štáfkem v hlavních rolích. Skončila na břehu lokálního rybníčku perla, nebo spíš leklá ryba?

„Komedie o youtuberech – to působí trochu děsivě,“ začíná nedůvěřivě Tomáš Stejskal, který však podotýká, že režisér Andy Fehu se jen tak něčeho nezalekne a s oblibou míchá prvky hororu s ryze českou pohádkou. „Dokáže to zapůsobit jako málokterá teenagerská komedie, a zároveň k tématu přistupovat s ironií,“ oceňuje na novém snímku.

„Fehu umí točit žánrový momenty a zvláštní nálady jako málokdo u nás,“ vypichuje Tomák, čeho si na režisérovi už od dob Nenasytné Tiffany váží. „Například scéna s babičkou a bábovkou přepíná atmosféru z legrace do něčeho regulérně děsivýho v jedný krátký chvilce. Tímhle způsobem jede celou dobu a vytahuje z rukávu tak nepravděpodobný věci, jako jsou písně bratří Nedvědů nebo obsazení Tomáše Magnuska. V něm objeví poměrně autentickej komediální typ, aniž by se mu vysmíval,“ uzavírá a zanechává celé studio ve svalové křeči a němém úžasu.

Máme se na Shokyho a Morthyho těšit, nebo je na místě opatrnost? Jak je na tom srdíčko „Saula“ Boba Odenkirka? Měla se novinka Guye Ritchieho Rozhněvaný muž jmenovat spíš Naprd? Koho chytila a zabila Šárka Gmiterková? Je Vinoř hlavním městem sériových vrahů, a která zdejší ulice je vůbec nejhorší? Řídí se kurz chorvatské kuny Vítkovou dovolenou? Jakou barvu má Tondova náprsenka? Způsobuje větší bolest koncertní převlek kapely Slipknot, nebo duševní maska Aleše Stuchlého? A můžeme říkat „maminko“ i lidem, kteří nejsou naše maminka? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.