Kriminolog: Obchodovat s lidmi je pro organizovaný zločin výhodnější, drogu totiž prodáte jen jednou

6. leden 2021

Když se zabýváte politikou ve východoevropském prostoru, zjistíte, že tam z politiky moc nezůstalo, konstatuje politický analytik a kriminolog Petr Pojman. „Setkáváte se často se skupinami organizovaného zločinu, které by v řadě případů bylo možné nazvat mafiemi. Mají přesah do politiky a mají moc,“ dodává.

Bezpečnostní rizika v Rusku, Bělorusku, Ukrajině i v dalších východoevropských zemích jsou podle Pojmana v současnosti tvořena kombinací organizovaného zločinu, korupčního schématu a nefunkčností určité části státní správy.

Čtěte také

V charakteru fungování organizovaného zločinu v Rusku a na Ukrajině lze ale podle politologa vidět určité odlišnosti. „Ukrajinu lze do roku 2014, kdy byl prezidentem Viktor Janukovyč, charakterizovat jako zemi ovládanou mafií. Cílem jeho politiky byl pouze finanční zisk. Není tam žádná ideologie. Janukovyč nebyl proruský. Byl to prostě člověk, který chtěl na své pozici vydělat všechno pro sebe, pro svůj nejbližší okruh,“ popisuje a pokračuje:

„Na rozdíl od Ruska, kde se hovoří spíše o určitém kriminálním syndikalismu. Organizovaný zločin je součástí státní správy. Ale neovládá ji přímo, naopak státní správa využívá organizovaný zločin k plnění i úkolů, které nemusí být vždy ziskové. A hraje tady do jisté míry roli i ideologie, kdy některé kroky, které ruská politická elita prosazuje na mezinárodní scéně, nejsou vždy pro ni finančně výhodné, ale hrají velmi důležitou roli v tom, jak oni vidí to impérium,“ vysvětluje Pojman, který se dlouhodobě věnuje otázkám bezpečnosti, propojení organizovaného zločinu a politiky.

Vlivné ve své zemi

Co se týče teritoriálního vlivu zločineckých skupin, největší moc mají podle Pojmana většinou v zemi původu. „Pokud to nejsou skupiny, které byly z nějakého důvodu z té země vytlačené. Samozřejmě probíhá i zahraniční expanze. Ta je ale dost často závislá právě na tom, jak silné pozice mají zločinecké skupiny v zemi původu,“ popisuje kriminolog.

Čtěte také

Většina mocných a „úspěšných“ ruskojazyčných zločineckých skupin je vždy do mezinárodního nelegálního obchodu zapojená.

„Mezinárodní sféra působení vždy dodává velmi velké procento zisku. Když drogu získáte v Afghánistánu a přes Rusko ji převážíte dále do Evropy, její cena násobně vzrůstá. Stejně tak je to i s obchodovanými lidmi. Třeba s ženami do nucené prostituce, nebo i s muži a ženami, kteří se obchodují jako nucená pracovní síla. Zahraniční element tady hraje významnou roli. Nemluvě o byznysu s nelegálními jedy či nukleárním materiálem a podobně,“ dodává.

Výnosný obchod s lidmi

Obchod s lidmi je podle Pojmana dnes výnosnější než obchod s omamnými látkami nebo s drogami. „Svým způsobem je to logické. Drogu prodáte jen jednou. Spotřebitel ji použije a musíte dodat nový materiál,“ vysvětluje a pokračuje:

Čtěte také

„Před lety jsem působil v organizaci, která pomáhala ženám, které byly na území České republiky nuceny k prostituci. Často byly prodány několikrát i za den. Ženy z Ukrajiny popisovaly, že byly zneužity i třicetkrát za den.“

V Rusku je podle něj součástí organizovaného zločinu, včetně obchodu s lidmi, i policie a tajná policie.

„Když jsem se v roce 2009 věnoval v Petrohradu právě obchodování s lidmi, vysvětlovali mi, jak to tam chodí. Ukazovali mi město a ty takzvané priváty. Na hlavním Něvském prospektu je dokonce šest bytů, které prý mají zisk několik milionů za měsíc. Jsou tam drženy ženy většinou z venkovských oblastí Sibiře. A vysvětlili mi, že skupina je ve skutečnosti kontrolovaná důstojníky Federální služby bezpečnosti,“ dodává.

Bohatý stát s chudým obyvatelstvem

Společnost bez kriminality neexistuje. Je to koncept, který by byl možný pouze v totalitní společnosti, konstatuje kriminolog s tím, že v podstatě není ani žádoucí. „A možná ani v bývalém Sovětském svazu. Určitá míra korupce a kriminality je vlastně běžným jevem. V podstatě hovoříme spíš o snižování kriminality než o její likvidaci na úplné minimum,“ uvažuje.

Čtěte také

„Kdyby dnes v Rusku nějakým kouzlem korupce přestala existovat, společnost by nevěděla řadu problémů řešit. Nejsou totiž vytvořené jiné způsoby řešení, protože stát vytvořil podmínky, kdy legální podnikání v některých oblastech není možné bez úplatku,“ vysvětluje.

Co se týče Ukrajiny, podle Pojmana je to velmi bohatý stát s velmi chudým obyvatelstvem. „Hlavní důvod je především to, že ukrajinský výdělečný byznys je rozdělen mezi oligarchické skupiny. Chaotická situace v zemi je způsobena jednak vzájemným bojem jednotlivých oligarchických skupin a jednak charakterem Ukrajinců. Tam se říká, že na jednoho Ukrajince jsou potřeba dva hejtmani. Oni si do života neradi nechají hovořit. Ale má to i pozitivní jev, že Ukrajina je ze zemí bývalého sovětského prostoru jednou z nejsvobodnějších,“ soudí.

Celý rozhovor Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu.

autoři: David Šťáhlavský , kbr
Spustit audio

Související