Kritika Moravské divadlo podceňuje, je přesvědčený jeho nový ředitel David Gerneš

„Ideální samozřejmě je, když kritika ocení kvalitní divadlo a hlediště je plné diváků,“ říká David Gerneš. Moravské divadlo Olomouc podle něj má co nabídnout.

V divadle se David Gerneš cítí příjemně. Tvrdí, že lidé, kteří tvoří, mají radost ze života. „Je potřeba s nimi mluvit, diskutovat o tom, kam chceme směřovat. Podle pouček se pracovat nedá, divadlo je specifická záležitost,“ říká David Gerneš, absolvent produkce na pražské DAMU. Po studiích pracoval v Městských divadlech pražských, na Pražském Quadriennale nebo s Geisslers Hofcomoedianten.

David Gerneš ve studiu Českého rozhlasu Olomouc

V Olomouci chce navázat na to, co vybudovali jeho předchůdci. „Rozhodně nechci pálit mosty a bourat to, co vzniklo,“ říká rozhodně. Moravské divadlo by se podle něj mělo více otevřít a stát se každodenní součástí života ve městě. „Mělo by fungovat i mimo kamennou budovu, propojovat se s ostatními institucemi,“ dodává. Líbí se mu už zavedené open air projekty, kdy soubory hrají například na Horním náměstí, v prostorách Fortu Křelov nebo v areálu šternberského hradu.

V roce 2020 oslaví olomoucké divadlo sto let fungování české scény. Bude to sezóna, na kterou se nový ředitel divadla zaměřuje se šéfy všech tří souborů už teď. „Určitě to nebude o jednom slavnostním večeru, celý rok bude o oslavách,“ říká David Gerneš.

autor: voj
Spustit audio