Krizový štáb doporučuje nosit respirátory v ambulancích, nemocnicích a sociálních zařízeních

29. červenec 2022 13:00, aktualizováno

Krizový štáb Plzeňského kraje zhodnotil covidovou situaci a přijal usnesení obsahující doporučení nosit ochranné prostředky dýchacích cest, tj. respirátorů FFP2 ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

„Toto opatření jsme se rozhodli přijmout na základě doporučení Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. Je určeno pro pacienty ambulantních zdravotnických zařízení, personál lůžkových zdravotnických zařízení na odděleních, kde je primárně pečováno o pacienty ohrožené jinou závažnou nemocí, a pro osoby navštěvující pacienty hospitalizované v lůžkových zdravotnických zařízeních. Dále u personálu poskytovatelů sociálních služeb na odděleních, kde je pečováno, stejně jako v nemocnicích o ty, kteří mají oslabenou imunitu a dlouhodobě ležící, kteří jsou více ohroženi nemocemi, i pro návštěvy,“ upřesnil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták s tím, že dle doporučení musí respirátor krýt ústa i nos a přiléhat k obličeji.

Počet nově odhalených nových nákaz se podle informací KHS PK denně pohybuje kolem 100 až 120 případů, nicméně situace v nemocnicích je zatím dobrá. „Vyzýváme občany, aby v případě, že se necítí dobře, zdravotnická a sociální zařízení nenavštěvovali,“ doplnil ředitel KHS PK Michal Bartoš. Pozitivita provedených testů na covid je totiž podle něho poměrně vysoká a nelze zatím odhadnout, jak se projeví subvarianty viru.

Ve FN je aktuálně hospitalizováno 34 pozitivních pacientů, většina ve standardní péči a stejně tak je tomu i v krajských nemocnicích, kde je hospitalizováno 39 pacientů.

Zájem o očkování 4. dávkou očkovací místa zvládají bez problémů.

autoři: Lenka Lupínková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio