Krmení koček pouze konzervami zřejmě způsobuje onemocnění štítné žlázy

1. prosinec 2015

Nejen lékařská věda jde stále dopředu. Podobně jsou na tom i veterináři. Věděli jste třeba, že i kočky můžou mít nemocnou štítnou žlázu?

A podle veterináře Michala Beneše z veterinární nemocnice AA-Vet je to u starších koček jedno z nejčastějších onemocnění žláz s vnitřní sekrecí právě endokrinopatie.

„Setkáváme se tím opravdu běžně. Ne tedy tak, že by ho měla každá druhá kočka, ale rozhodně nejde o raritní problém,“ říká.

U lidí je onemocnění variantní, tedy někdo má zvýšenou, někdo sníženou produkci hormonů. U koček to je v drtivém případě zvýšená produkce, takzvaná hypertyreóza. Pro pejsky je zase nejčastější snížená činnost štítné žlázy.

Nejčastěji postihuje kočky starší 8 let, objevit se ale může už po jejím čtvrtém roku. „Obvykle to jsou krátkosrsté nebo dlouhosrsté domácí kočky. Takové ty, co všichni znáte z ulice. Naopak třeba u siamských nebo perských koček je výskyt minimální.“

Můžou za to konzervy?

Proč zvíře onemocní, ale zatím nevíme. „Zdá se ale, že náchylnější jsou jedinci krmeni hlavně zvířecími konzervami. Zřejmě jde o některé přísady (konzervanty), které obsahují. Ale zatím to jsou jen studiemi neověřené předpoklady.“

Čtěte také

Jak nemoc poznáte? Sami těžko!

Štítná žláza ovlivňuje celý organismus, všechny orgánové systémy, a tak i příznaky jsou různé. Ale může to být hubnutí nebo naopak zvýšený apetit, neklid až podrážděnost nebo naopak apatie. Ale taky zvracení a průjem, bušení srdce, zesílení nebo zase naopak ztenčení srdečního svalu. Takže příznaky jsou opravdu velmi rozmanité.


Velmi důležitým příznakem je zvětšení štítné žlázy, vytvoření takzvané strumy. „Ale toho si chovatel těžko všimne, veterinář ale musí prohmatat krk.“ Taky za to často může nezhoubný adenom.

Jaká vyšetření kočku čekají?

Zvíře čeká vyšetření krve, hladiny hormonů štítné žlázy, součástí je taky sonografie, magnetická rezonance, počítačová tomografie.

„Radionuklidové skenování není u nás běžně dostupné, ale je to pro nás spíš hudba budoucnosti. V malém výskytu, kolem 2 %, může jít i o postižení karcinomem, případně můžeme hledat metastázy.“

A léčba?

Mezi nejtradičnější patří podávání antivirotik, druhým a nejméně invazivním krokem je dieta bez jódu. Pak je tady možnost odstranění štítné žlázy. Poslední možností je léčba radioaktivním jódem. „To je asi ta nejlepší metoda léčby, ale u nás zatím nedostupná.“

Kočka a pták

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio