Kroj na vítání prezidenta a další kousky jsou vystaveny na zámku Rabštejn nad Střelou

28. srpen 2022 15:48, aktualizováno

Rabštejn nad Střelou na severním Plzeňsku býval kdysi oblíbeným místem českého krále a také římského císaře Karla IV. Od roku 2017 se do interiérů zámku může během letních prohlídek podívat i veřejnost. Vůbec poprvé je pak součástí expozice také výstava lidových krojů ze sbírky Marcely Fojtíkové z nedalekého Chlumu.

Zámek Rabštejn nad Střelou

Na rabštejnském zámku jsou aktuálně vystaveny lidové kroje. Některé jsou veřejnosti hodně známé, třeba ty ze západu Čech, s jinými se třeba návštěvníci setkají prvně. „V podstatě jsou tady dvě skupiny krojů. Jedna skupina je z jižní Moravy z okolí Uherského Hradiště,“ vysvětlila autorka výstavy Marcela Fojtíková. Vystaveny jsou také kroje, které se nosily běžnější dny, jako jsou prošívané kabátky, skládané sukně a podobně.

Kroje jsou vystaveny na panenkách, které mají svá jména a je s nimi často spojený příběh. Například Máňa Skořepová z Plzně má na sobě kroj, který si vytvořila ve chvíli, kdy se chodil vítat tehdejší československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Lidé se snažili si ušít svůj vlastní kroj a chtěli právě takto nazdobení prezidenta přivítat. „Máňa na to neměla dost času. Tak použila hotovou výšivku, ze které jsi udělala zástěrku a čepeček. Mně to trvalo hroznou dobu, než jsem zjistila, že to je opravdu posešívané z kousků a není to ta výšivka, jak měla být,“ popsala svůj první kroj Marcela Fojtíková.

Podobných národních svérázových krojů se na výstavě nachází víc. Přesvědčit se o tom návštěvníci mohou do konce září na zámku Rabštejn nad Střelou.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio