Kroužky pro děti budou nově bez testů. „Důležité je, aby šlo o neměnný kolektiv,“ vysvětluje ministr Vojtěch

Už teď mohou děti na některé kroužky chodit bez negativního testu, potvrzení o prodělaném covidu nebo očkování. Nově to bude platit pro všechny kroužky, na které děti docházejí pravidelně.

Doposud byl rozhodující počet lidí ve skupině, do dvaceti lidí nebylo potvrzení nutné. Teď je nejdůležitější stejný kolektiv. V tomto případě nevadí, že jde o děti z různých škol. „Pokud to budou žáci z různých škol a půjde o neměnný kolektiv, pak nebude nutný test, pouze evidence účastníků, docházka. U proměnného kolektivu by test nutný byl,“ upřesňuje ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch.

K mnoha kroužkům patří i víkendové aktivity, sportovní turnaje, pěvecká či divadelní představení. V těchto případech bude potvrzení o bezinfekčnosti nutné, protože se tady potkávají různé skupiny dětí. Do konce října má každý právo na šest bezplatných testů měsíčně.

Roušky ve společných prostorách

Dalším proticovidovým opatřením je nošení roušky nebo respirátoru. Dětské kroužky mají pravidla pro ochranu dýchacích cest nastavená stejně jako školy, kde jsou roušky povinné jen ve společných prostorách. Pokud se tedy kroužek odehrává v jedné místnosti, děti je mít nemusí, stejně tak jako v tělocvičnách při sportu. Ale pokud děti vyjdou na chodbu a půjdou do šatny nebo jiné místnosti, musí si ochranu nasadit.

Pokud vás zajímá něco ohledně koronaviru, pište na mailovou adresu covid@rozhlas.cz.

Většina dětí není očkovaná a často mají jen bezpříznakovou formu covidu, takže jej mohou nepozorovaně přenášet. Důležité také je, aby rodiče na kroužky posílali jen děti opravdu zdravé.

autoři: Eva Kézrová , als
Spustit audio

Související