Kroužky pro děti budou od nového školního roku dražší. Některé i o 70 procent

29. srpen 2022 15:48

Kromě nové školní aktovky, penálu nebo sešitů začínají rodiče pro svoje děti na konci prázdnin vybírat také kroužky. I ty ale v novém školním roce podraží. Organizátoři mimoškolních aktivit tak reagují hlavně na rostoucí ceny energií.

„Obě dcery hrají volejbal, tomu se budou věnovat dál. Starší chodí do jazykovky na angličtinu a do hudební školy na klávesy, chtěla bych, aby v tom také pokračovala, mladší dceru chci letos dát také na angličtinu,“ vyjmenovává mimoškolní aktivity svých dětí maminka Martina. Cenu kroužků zatím neřeší.

Naopak Jarmila Šelongová už teď ví, že všechny kroužky jako dosud nebude moct svojí dceři zaplatit. „Chodí asi na osm kroužků, všichni zdražují, tak fakt už budeme muset rozhodnout, v čem bude pokračovat a v čem ne,“ říká.

Sama ve svém fitness centru nabízí pohybové kroužky pro děti. Jejich ceny bude také od září zvyšovat. Hlavním důvodem jsou rostoucí náklady na energie. „Máme energie dražší o 200 procent, což je přes zimu při vytápění tří tělocvičen a bazénu velice náročné. Nedovedu si představit, že bychom kroužky zdražili o těch 200 procent, ale určitě půjdou o nějakých šedesát až sedmdesát procent nahoru. Je nám to líto, ale nedokážeme se s tím jinak poprat,“ uvádí.

Čtěte také

Připlatí si i rodiče, kteří svoje děti posílají na kroužky do českobudějovického Domu dětí. V průměru se tu cena zvedla o sto korun. Na zájem o kroužky, do kterých se můžou děti hlásit už od začátku prázdnin, to ale zatím vliv nemá. „Míváme kolem dvou tisíc přihlášených, teď už evidujeme 1800 přihlášek, tak věřím, že se kroužky naplní jako každý rok,“ potvrzuje ředitelka Hana Korčáková.

Výrazně zvýší školné i základní umělecká škola v Táboře. Během covidu platili rodiče za pololetí 1650 korun, od nového školního roku to bude o 600 korun víc. Důvodem je opět cena energií. „Za rok 2021 byly náklady na energie 224 tisíc, letos to odhadem dosáhne na 641 tisíc,“ počítá ředitel školy Jakub Valeš.

Ze školného základní umělecké školy platí veškerý provoz kromě platů učitelů. I kdyby v příštím roce pokračovalo na táborské zušce v uměleckém vzdělávání všech 620 žáků, náklady na provoz ani zvýšené školné nepokryje. „Určitě nebudeme kupovat a opravovat hudební nástroje a uvidíme, jestli budeme moci nakoupit třeba papír do tiskárny a takové ty základní provozní věci,“ dodává Jakub Valeš.

Zároveň věří, že odlivu žáků ze základních uměleckých škol i dalších kroužků zamezí nový dotační program Jihočeského kraje. Díky němu budou moci rodiče s nižšími příjmy získat na volnočasové aktivity svých dětí čtyřtisícový příspěvek.

Spustit audio

Související