Krumlov se z čínského proměnil opět na český, tak se dá s nadsázkou nazvat situace ve městě na seznamu UNESCO

1. březen 2021 11:24

Místní obyvatelé si pochvalují klid, podnikatelé bojují o přežití. Takhle to teď vypadá v Českém Krumlově. Jihočeské město přes den připomíná ospalé místo jak před 40 lety. Dříve tu i v zimních měsících bývaly tisíce asijských turistů. Teď sem míří jen pár českých rodin s dětmi.

Do Českého Krumlova přijela třeba Denisa Petrová z Prahy. S manželem a dvěma dětmi si prý přijela prohlédnout atmosféru Krumlova bez asijských turistů:

„My jsme si udělali výlet do Krumlova, protože nám bylo řečeno, že tady nikdo není, že konečně Krumlov patří zase Čechům. Vždycky jsme se probírali davem, takže se těšíme, že se konečně zadaří,“ komentuje Denisa Petrová.

Za běžného stavu by třeba u Zámeckých schodů na Latráně byly i v zimě velké skupiny asijských turistů. Teď tu člověk potká jen pár českých rodin s malými dětmi. Prázdné město a odliv asijských turistů si pochvalují především místní obyvatelé.

Naopak pro místní podnikatele je současný stav doslova pohromou. Někteří přiznávají, že už dlouho nevydrží. Zoufalá je třeba Anna Kolářová, majitelka hračkářství na náměstí Svornosti:

„Tenhle obchod je tu 23 let, ale tohle, co tady je, to nepamatuje nikdo. Nás tady živily hlavně děti, tábory, výlety. Dostávaly rozchod na náměstí a chodily k nám. Od ledna máme nuly,“ vysvětluje.

Ve městě je také otevřených několik výdejových okének s jídlem. Majitelé restaurací říkají, že to berou hlavně jako službu pro místní. Třeba jako Jiří Opekar z restaurace a penzionu pod radnicí:

„Jídel je třicet, čtyřicet, tak si to sami spočítejte, to jsou tři, čtyři tisíce tržba, náklady, rozsvíceno,“ naznačuje mimo jiné v reportáži svoji situaci.

Podle nezávislého krumlovského radního Martina Háka má město na hlavní letošní sezonu připravený krizový scénář. Maximum se bude snažit vytěžit právě z českých turistů.

Český Krumlov před pandemií koronaviru navštěvovaly ročně dva miliony turistů. Město uvažovalo dokonce o jejich regulaci. V roce 2019 radnice také zavedla novinku v podobě placených terminálů pro zájezdové autobusy. Od června do října 2019 vybrala od dopravců na poplatcích 13,6 milionu korun. Loni už vše změnila situace kolem covid-19
V zimních měsících míříli do Českého Krumlova v posledních letech hlavně východoasijští turisté.

autor: Petr Kubát
Spustit audio