Krysy se pohupují na Lady Gaga a knihomolka útočila nůžkami. To jsou nej zprávy minulého týdne

18. listopad 2022

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejkřupavější croissanty ze zpravodajského plechu. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu šokovala zpráva, že schopnost vnímat rytmus mají nejen lidé, ale i krysy.  Rytmus dokáží dokonce udržet – například při poslechu Mozarta nebo americké zpěvačky Lady Gaga. Vědecká komunita vliv hudby na hlodavce dosud přehlížela.

Zuzanu jakožto milovnici futurismu a lifehacků zaujalo, že vědci zkoumají nový lék, který snad pomůže zapomenout na bývalého partnera.

Nesměla chybět nějaká ta krimizpráva z Brna: tamní knihovnice neměly nudnou směnu. Nůžkami na ně útočila potížistka, která po příchodu strážců zákona nadýchala 3,19 promile alkoholu v krvi.

Je mezi lékem na zlomené srdce, zběsilou Brňačkou a muzikálními krysami nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.