Která dramata získají cenu Prix Bohemia Radio? Rozhodne pětice odborníků

18. únor 2020

Dramaturgyně, skladatel, rozhlasový tvůrce i divadelní a činoherní režiséři. O tom, která z přihlášených dramat si odnesou ocenění Prix Bohemia Radio, rozhodne pětičlenná odborná porota složená z pěti odborníků.

O osudu přihlášených dramat tak rozhodne například oceňovaný rozhlasový tvůrce irské stanice Bernard Clarke. Držitel mnoha domácích a mezinárodních cen různorodého zaměření se může pochlubit šesti cenami v irské soutěži IMRO/PPI i dvěma oceněními z New York Festivals. Se svou vlastní tvorbou pro Radio Art byl finalistou v soutěžích Prix Italia, Prix Europa, Phonurgia Nova Paris, Radio Drama Prix Marulić nebo BBC Audio Drama Awards.

Marie Špalová

V odborné porotě zasedne také dramaturgyně, překladatelka a autorka adaptací spolupracující s Chorvatským veřejnoprávním rozhlasem a televizí HRT Tajana Gašparović Mančalová. V rodném Chorvatsku pracovala jako divadelní a rozhlasová kritička a dramaturgyně, byla koordinátorkou mezinárodního divadelního institutu ITI (International Theatre Institute) chorvatské sekce. V roce 2014 se stala uměleckou ředitelkou mezinárodního rozhlasového festivalu Prix Marulić, v současné době je externí editorkou pořadu Českého rozhlasu o deseti menšinách žijících v České republice. Každoročně vede odborné diskusní panely na Mezinárodním festivalu malých scén v Rijece.

O vítězích 36. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i multimediální kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Třetí místo v porotě bude patřit rozhlasové a divadelní režisérce Martině Schlegelové. Její první režie jsou spojeny s nezávislými pražskými scénami, což v roce 2006 vyústilo v trvalou spolupráci s pražským Divadlem LETÍ a jeho projektem Centrum současné dramatiky. V tomto nezávislém divadle, které uvádí výlučně současnou českou a světovou dramatiku; působí dodnes jako umělecká vedoucí a kmenová režisérka. V letech 2014 - 2017 pracovala jako rozhlasová režisérka v Českém rozhlasu. V současné době je uměleckou šéfkou činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a s rozhlasem spolupracuje externě.

Tvorba čtvrtého porotce Matouše Hejla zasahuje do oblasti vážné hudby, experimentální elektronické hudby, filmu, divadla, radioartu a multimédií. V roce 2018 se stal finalistou skladatelské soutěže České filharmonie, která uvedla jeho skladbu Crossings. Je držitelem ceny za soudobou hudbu Trochu nižší C4 2018 nebo Ceny Karla Krautgartnera 2016 za nejlepší skladbu pro jazzový orchestr. Hudba pro film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově mu vynesla nominaci na Českého lva. Opakovaně spolupracoval s Orchestrem Berg, se kterým mimo jiné v loňském roce zrealizoval imerzivní kompozici Prolínám, stmívám. Vystupuje v komorním kontextu jako hráč na klavír, cimbál, perkuse či baskytaru – nástroje, jejichž zvukové možnosti neustále objevuje a zkoumá.

Dmitri Plax

Čtveřici porotců doplní režisér Činohry Národního divadla Jan Frič. Studoval obor režie činoherního divadla na DAMU v Praze pod vedením Darii Ullrichové a Jana Nebeského. Spolupracuje s A studiem Rubín, Divadlem Na Zábradlí, Divadlem X10, spolkem Masopust, Klicperovým divadlem a jinými.

autor: nwe
Spustit audio