Které audioknihy prostě musíte slyšet? Výsledky ankety Audiokniha roku 2019

Jako tradiční partner Audioknihy roku vám Dvojka každý den představila a dala jednu z audioknih nominovaných v kategorii Nejlepší interpret a Nejlepší interpretka. Kdo ale nakonec vyhrál?

Absolutní vítěz: Dědina

Petra Dvořáková: Dědina

Absolutním vítězem ceny Audiokniha roku 2019 je groteska ze současné vesnice Dědidna. Autorka Petra Dvořáková vás nechá nahlédnout klíčovou dírkou do několika domácností a několika hlav žijících ve vesnici kdesi na Vysočině. Sedm vypravěčů zastupujících různé generace a obě pohlaví vypráví autentickým šťavnatým nářečím.

Osmihodinovou adaptaci v režii Jitky Škápíkové vydal OneHotBook. Porotce zaujala zcela odlišným žánrem venkovské grotesky ze současnosti od české spisovatelky. „Výtečné herecké obsazení, kdy každý z interpretů souzní s postavou, spolu s užitými jazykovými prostředky, má za následek dokonalou autentičnost charakterů i atmosféry prostředí. Chytrá postprodukční práce výslednému dojmu jen napomáhá,“ zní vyjádření předsedy poroty Jakuba Horáka.

Dvojnásobné ocenění: Tobiáš Lolness

Sedmý ročník soutěže přinesl dvojnásobné ocenění dobrodružnému fantasy příběhu Tobiáš Lolness Francouze Timothéa de Fombelle (Radioservis) v kategoriích zvukový design a audiokniha pro děti a mládež. Vyprávění o chlapci vysokém půldruhého milimetru a žijícím na stromě zároveň obsadilo druhé místo v Absolutním vítězi a třetí místo v kategorii Dramatizace.

Seriál Tobiáš Lolness od Českého rozhlasu je mimořádný svým zvukovým obalem. Hudba od Marko Ivanoviče navozuje až filmové obrazy. Nahrál ji Symfonický orchestr Českého rozhlasu a zpívají samotní herci. Za zvukovým designem stál Jan Trojan.

Příběh, vyznamenaný Andersenovou cenou, ožil prostřednictvím Marka Lambory, Jiřího Lábuse, Viktora Preisse, Lucie Trmíkové, Jana Novotného, Igora Bareše, Vlastimila Zavřela a další. Režíroval ho Aleš Vrzák.

„V dramatizaci vycházející z původní knižní předlohy se podařilo zachovat vše podstatné a náročný příběh srozumitelně odvyprávět mladému posluchači. Porotu oslovila i jistá režie, skvělé herecké výkony a působivá hudební a zvuková složka,“ komentuje ocenění předseda poroty Jakub Horák.

Nejlepší interpret: Jan Vlasák

Georges Simenon: Maigret na dovolené

V kategorii nejlepší interpret zvítězil Jan Vlasák četbou Simenonovy detektivky Maigret na dovolené (OneHotBook). „Zkušený vypravěč Jan Vlasák vede čtenáře příběhem zručně a lehce, přirozeně pracuje s dikcí a dramatičností. Dokazuje, že i jediným hlasem lze vytvořit atmosféru, všechny postavy i celý svět Simenonových textů,“ komentuje verdikt Jakub Horák.

Nejlepší interpretka: Anna Kameníková

V kategorii nejlepší interpretka okouzlila porotu mladá herečka Anna Kameníková ztvárněním románu české spisovatelky Anny Cimy Probudím se na Šibuji (Tympanum).

„Anna Kameníková je v interpretaci autentická, vtipná, živá, hraje si s ironií i tempem. Rozehrává dialogy, přirozeně klene složitější souvětí i myšlenky. Dobře ztvárňuje sebevědomí a mladistvou drzost hlavní vypravěčky děje. Její interpretace jednoznačně prospívá srozumitelnosti textu.“  

Nejlepší dramatizace: Neviditelný  

Jaroslav Havlíček: Neviditelný

Královskou disciplínu mluveného slova – dramatizaci –  ovládla bezmála tříhodinová adaptace klasického románu Jaroslava Havlíčka Neviditelný (Radioservis) v režii Lukáše Hlavici. Ten do hlavních rolí obsadil Petra Lněničku a Kláru Suchou.

„Podmanivá rozhlasová dramatizace skvěle odráží náladu Havlíčkova díla, a násobí tak jeho působení,“ zdůvodnili ocenění porotci, kteří navíc vyzdvihli pečlivé režijní vedení herců a zvukovou složku díla. 

Příběh vzestupu a pádu ambiciózního selfmademana měl premiéru koncem minulého roku na stanici Českého rozhlasu Vltava, kde byl odvysílán ve třech dílech.

Audiokniha roku 2019, Jaroslav Havlíček: Neviditelný, herec Petr Lněnička

Setkal se s mimořádným ohlasem. První díl dokonce uspěl na mezinárodní rozhlasové soutěži BBC Audio Drama Awards 2020, kde se dostal mezi tři finalisty kategorie Best European Drama.

Seriál podle románu Jaroslava Havlíčka napsaly Marie Nováková a Renata Venclová. Režisér Lukáš Hlavica obsadil do hlavních rolí Petra Lněničku a Kláru Suchou. Hudebně-zvukovou realizaci si vzal na starost Filip Veret.

Nejlepší mimo kategorie: Za oponou války

Jakuba Szántó: Za oponou války

Coby nejlepší audioknihu mimo kategorie zvolila porota prvotinu válečného reportéra a zpravodaje České televize Jakuba Szántó Za oponou války v podání Davida Matáska (Tympanum). „K ocenění nás vedlo atraktivní téma i forma zpracování, bezprostřední interpretace s apelativním tónem, schopnost bezezbytku udržet posluchačovu pozornost a dramaturgicky adekvátní zacházení s hudebními předěly,“ prohlásila porota.

Vícehlasá četba: Dědina

Petra Dvořáková: Dědina

Dědina Petry Dvořákové zabodovala taky v kategorii vícehlasá četba. „Zaujal nás především velmi vhodný výběr herců a tvorba jednotlivých charakterů. Ocenili jsme také režijní invenci odrážející se v nápadité zvukové a hudební složce. Jako celek pomáhá audiokniha literárnímu dílu k ještě většímu účinku,“ uvedli porotci.

Vedle Pavly Tomicové v roli babičky excelují Jiří Vyorálek (Láďa), Dita Kaplanová (Maruna), Jaromír Dulava (Josef), Robert Hájek (Zbyňa), Johanna Tesařová (stará Vavírková) a Ivana Uhlířová (Věrka).

Jednohlasá četba: Serotonin

Michel Houellebecq: Serotonin

Vydavatelství OneHoBook uspělo i v kategoriích jednohlasá četba (Otakar Brousek ml. interpretuje román Michela Houellebecqa Serotonin).                                                                       

Cena za mimořádný přínos: Jiří Dvořák

Natáčení hry Václava Havla Žebrácká opera, Jiří Dvořák

Zvláštní cenu Asociace vydavatelů audioknih za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova letos získal populární filmový, televizní a divadelní herec a dabér Jiří Dvořák (53). Po Martinu Stránském, Janu Jiráňovi, Haně Maciuchové, Zdeňkovi Svěrákovi a Josefovi Somrovi je šestým laureátem ocenění.

Jeho nezaměnitelný hlas znají posluchači z desítek audioknih, mj. coby vypravěče Dykova Krysaře (Radioservis), Citadely Antoina de Saint-Exupéryho (Audiotéka, Vyšehrad a Bookmedia), Jedlové samoty Andrey Marii Schenkelové (AudioStory), děl Robina Shilp Sharmy (Rybka Publishers) či představitele hlavní role v kultovním Zaklínači polského spisovatele Andrzeje Sapkowského (Audiotéka).

Dvořák se natrvalo zapsal do srdcí milovníků románů skotského spisovatele Petera Maye interpretací jeho trilogie z ostrova Lewis (OneHotBook). Řada audioknih, na nichž účinkoval, byla oceněna Audioknihou roku. Naposledy vloni Jedlová samota (AudioStory) a Opuštěná společnost (Audiotéka a Bookmedia).

„Práce na audioknihách pro mě znamenala objevení nové disciplíny. Krásné, ale náročné. V některých případech máte vytvořit i více postav, musíte je odlišit hlasově, intonačně, rytmicky, a to je vyčerpávající. Ve filmu nebo v televizi vydržíte natáčet dvanáct i třináct hodin, ale číst dvanáct hodin audioknihu nelze, to by zvládnul leda robot,“ prohlašuje.   

O nejlepších audioknihách roku 2019 opět rozhodovala osmnáctičlenná odborná porota, letos částečně obměněna. Nově se stali jejími členy pedagožka DAMU Anna Hrnečková, spisovatelka Klára Smolíková a divadelní dramaturgyně Olga Šubrtová. Hodnotící komise v čele s recenzentem a popularizátorem audioknih Jakubem Horákem vybírala vítěze ze 112 přihlášených audioknih od 19 vydavatelů.

Audiokniha roku 2019: vítězové v jednotlivých kategoriích

Nejlepší design

  1. Vladimír Körner: Adelheid (Tympanum)
  2. Georges Simenon: Maigret na dovolené (OneHotBook)
  3. Vlastimil Peška: Nové povídání o pejskovi a kočičce (AudioStory v koprodukci s Divadlem Radost)

Nejlepší zvukový design

  1. Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness (Radioservis)
  2. Petra Dvořáková: Dědina (OneHotBook)
  3. Roald Dahl: Jakub a obří broskev (Tympanum)

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež

  1. Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness (Radioservis)
  2. Vojtěch Matocha: Prašina – Černý merkurit (Tympanum)
  3. Petra Soukupová: Klub divných dětí (OneHotBook)

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba

  1. Michel Houellebecq: Serotonin, interpret Otakar Brousek ml. (OneHotBook)
  2. Pavla Horáková: Teorie podivnosti, interpretka Jitka Ježková (OneHotBook)
  3. Marcel Pagnol: Jak voní tymián, interpret Vladislav Beneš (Albatros Media)

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba

  1. Petra Dvořáková: Dědina (OneHotBook)
  2. Aleš Palán: Raději zešílet v divočině (Tympanum)
  3. Maria Riva: Moje matka Marlene Dietrichová (Radioservis, Euromedia Group)

Nejlepší audiokniha – dramatizace

  1. Jaroslav Havlíček: Neviditelný (Radioservis)
  2. Václav Havel: Žebrácká opera (Radioservis)
  3. Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness (Radioservis)

Nejlepší audiokniha – mimo kategorie

  1. Jakub Szántó: Za oponou války (Tympanum)
  2. Yuval Noah Harari: Sapiens – Stručné dějiny lidstva (Bookmedia)
  3. Karel Zeman: Cesta do pravěku (Supraphon)

Nejlepší interpret

  1. Jan Vlasák (Georges Simenon: Maigret na dovolené, OneHotBook)
  2. Jan Zadražil (Terry Pratchett: Muži ve zbrani, OneHotBook)
  3. Vladislav Beneš (Marcel Pagnol: Jak voní tymián, Albatros Media)

Nejlepší interpretka

  1. Anna Kameníková (Anna Cima: Probudím se na Šibuji, Tympanum)
  2. Hana Maciuchová (Jiří Svetozar Kupka: Krvavé jahody, Albatros Media)
  3. Helena Dvořáková (Elena Ferrante: Temná dcera, Radioservis)

Nejlepší audiokniha 2019 – absolutní vítěz

  1. Petra Dvořáková: Dědina (OneHotBook)
  2. Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness (Radioservis)
  3. Aleš Palán: Raději zešílet v divočině (Tympanum)

Cena za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova

  • Jiří Dvořák

Cena posluchačů

  • Michelle Losekoot & Eliška Vyhnánková: Jak na sítě (Jan Melvil Publishing)

Sedmý ročník ankety Audioknihy roku

Zájem Čechů o audioknihy roste už několik let. V roce 2019 vyšlo 418 nových titulů. Nejprodávanějším se stalo Důmyslné umění, jak mít všechno u pr **le Američana Marka Mansona v interpretaci Davida Prachaře (Bookmedia).

Vzrůstajícímu zájmu o audioknihy výrazně pomáhá činnost Asociace vydavatelů audioknih (AVA) a každoroční udílení Ceny AVA - Audioknihy roku. To se letos konalo již posedmé.

Spustit audio

Související