Který díl Střepů se vám líbil nejvíc a proč? Vyhráli jste naši soutěž?

18. červenec 2022

Který díl Střepů se vám líbil nejvíc a proč? Taková byla otázka, díky jejímuž zodpovězení měli posluchači Českého rozhlasu Plus možnost vyhrát jednu z deseti cen v letní soutěži. Vyhráli jste?

Střepy, to je podcast a pořad Českého rozhlasu Plus a také kniha, do které přispělo deset českých spisovatelů svými texty o ruské invazi na Ukrajinu.

Jsou to Marie Iljašenko, Kateřina Tučková, Petra Hůlová, Anna Beata Háblová, Petra Dvořáková, Jakuba Katalpa, Lenka Elbe, Milan Uhde, Emil Hakl a Ondřej Macl. Který autor zaujal posluchače nejvíc a co jim při poslechu či čtení vytanulo na mysli?

Epitaf Kateřiny Tučkové

„Trochu bojuji s formulací, že se mi nejvíc líbil, protože ,to se mi líbí‘ mám jednoznačně spojeno s příjemným pocitem nebo prožitkem, což se o dílu Epitaf Kateřiny Tučkové určitě říct nedá. Co se naopak říct dá a za mě i říct musí, tak to že mě tento díl jednoznačně nejvíc zasáhl,“ napsala například Klára Beránková.

Čtěte také

Částečně tomu bylo díky tomu, že jsem už před tím nemohla dostat z hlavy fotografii, kterou se právě autorka inspirovala. Nicméně příběh vyprávěný z pohledu oné ženy dal všem hrůzám další rozměr. Tenhle díl jsem slyšela náhodou v autě a musela jsem zastavit, nedalo se řídit, protože jsem ho prožila a obrečela. Nejen proto, že mám doma dvě malé děti. Díky autorce pro mě získala děsivá fotografie duši, i když minimálně stejně děsivou,“ dodává.

Všechny odpovědi přečetl a vítěze podle pravidle vybral šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata, který o soutěži říká:

„V určeném čase nám své odpovědi poslalo 30 posluchačů, což považuji za vysoký počet s ohledem na to, jak těžký úkol museli soutěžící splnit: Poslechnout si 10 podcastů a promyslet, který ze spisovatelů je zaujal nejvíce. A většinou nám posluchači také psali nejen důvody, proč vybrali tu či onu epizodu Střepů, ale také širší úvahy o vnímání válečného konfliktu, o situacích v jejich životě, které se jim při čtení či poslechu Střepů vybavily. Všem velice děkujeme.“

Kyiv Calling

Zajímavé srovnání nám vedle svého výběru napsal Jan Bubeník: „Nejvíce mne zasáhl díl od spisovatelky Marie Iljašenko: Kyiv Calling. S touto povídkou jsem se naprosto identifikoval. Ihned jsem si vzpomněl na povodně roku 2002, kdy mi bylo 18 let a strašně moc jsem se bál o historickou Prahu a zejména o to, jestli si rozbouřená Vltava nakonec nevezme i Karlův most.

Čtěte také

V Praze jsem se narodil a bydlím, je to moje město. Zároveň jsem si ale vzpomněl na neúnavnou práci přátel, dobrovolníků, IZS a obrovskou vlnu solidarity mezi lidmi a opět mi bylo do pláče. Ze všeobecného zmaru, zoufalosti a naděje. A vím, že moje vzpomínky na prožité situace jsou naprosto nesrovnatelné s tím, co se už skoro půl roku děje na Ukrajině. Vzato kolem a kolem, podcast Střepy se mi poslouchal velmi obtížně.“

Všechny podmínky soutěže splnili a ceny získávají:

  1. místo – Klára Beránková z Točníku (kniha Střepy, digitální rádio DAB+, tričko Českého rozhlasu Plus)
  2. místo - Ladislav Míšek z Blatnice pod sv. Antonínkem (kniha Střepy, digitální rádio DAB+, tričko ČRo Plus)
  3. místo – Barbora Trnková z Milovic (kniha Střepy, USB uložiště)
  4. místo – Jana Chládková z Plzně (kniha Střepy, USB uložiště)
  5. místo – Luboš Kotačka z Třebíče (kniha Střepy, USB uložiště)
  6. místo – Jan Bubník z Prahy (kniha Střepy, USB uložiště)
  7. místo – Jiří Martinek z Prahy (kniha Střepy, univerzální USB nabíječka)
  8. místo – Jiří Mazura (kniha Střepy, univerzální USB nabíječka)
  9. místo – Klára Machů z Uherského Brodu (kniha Střepy, univerzální USB nabíječka)
  10. místo – Renata Macháčková z Lanškrouna (kniha Střepy, univerzální USB nabíječka)

Všem výhercům blahopřejeme!

autoři: Jiří Pivrnec , Petr Šabata
Spustit audio

Související