Kuličkový turnaj, hudební festivaly, turistika. Vybrali jsme pro vás tipy na víkend

23. červenec 2021

Pokud strávíte víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak vyplníte volný čas, máme pro vás několik tipů. Například na Šumpersku si o víkendu přijdou na své příznivci turistiky, historie i piva. Hodovou slavnost, kuličkový turnaj nebo hravý den pro děti nabídne tento víkend na Prostějovsku.

Jesenicko

Ranč Orel v České Vsi patří od pátečního rána řezbářům, kteří přijeli na sochařském sympozium s názvem Dřevosochání. Svá díla jeho účastníci budou tvořit i v sobotu a v neděli. Tak pokud máte čas, zajeďte se na ranč podívat. 

Česko-polské pojiwo. To je název rockového festivalu, který startuje dnes v sedm hodin večer v javornické místní části Travná. Pokud dorazíte, uslyšíte naživo například kapely The Pau a Jiříkovo vidění. Sobotní program začíná ve 12 hodin a nabídne koncerty formací Žáby z garáže, Lock down, Dukla Vozovna nebo Wraní Woko. 

Naše další pozvánka míří do Zlatých Hor. Do parku sanatoria Edel, ve kterém pokračuje v sobotu program letního kulturního festivalu. Pokud dorazíte, můžete se těšit na sportovní pohádku a koncert Filipa M. Akce začíná ve tři hodiny odpoledne. 

Olomoucko

Přírodní kameny či šperky nabídne víkendová výstava Mineral-Expo, na kterou se můžete zajít podívat do Střední školy polytechnické v Olomouci. Pokud dorazíte, budete si moct sami vyzkoušet rýžování zlata a českých granátů. Expozice je přístupná v sobotu od 9 do 17 hodin. V neděli do 16 hodin. 

Prostor u sportovní haly Ecce Homo ve Šternberku ožije v sobotu od dvou hodin odpoledne tradičním hudebním festivalem Šternberský kopec. Tentokrát na něm vystoupí například skupiny No name, O5 a Radeček a zpěvačka Ewa Farna. 

Tamtamy pro jižní Moravu. To je název benefičního koncertu ve prospěch obcí postižených tornádem. Hostit ho bude v neděli od 13 hodin zahrada Městského klubu v Uničově. Na akci zahrají bez nároku na honorář kapely Livin a Fofrovanka, Zábřežská cimbálová muzika nebo zpěvák Martin Šafařík. Připravený bude i dětský koutek s malováním na obličej a soutěže. 

Prostějovsko

Areál Zahrádky v Prostějovičkách ožije o víkendu hodovou slavností. Sobotní program začíná ve dvě hodiny odpoledne a nabídne například dětský kabaret, soutěž v přebíhání lávky a historický útok sboru dobrovolných hasičů Prostějovičky. V neděli organizátoři plánují od 14 hodin posezení s reprodukovanou hudbou a řízenou degustaci vín

Na netradiční soutěž se můžete v sobotu vypravit do Bedihoště. Sportovní oddíl Hanácká Trefa tam pořádá kuličkový turnaj. Zacvrnkat si na něm můžou malí i dospělí. Kuličky si s sebou nosit nemusíte, organizátoři vám je půjčí na místě. Začátek prezentace účastníků je od půl desáté dopoledne. 

Kuličky

Hravý den pro děti se uskuteční v sobotu u zámecké oranžerie v Čechách pod Kosířem. Pokud dorazíte, můžete se těšit na maňáskové divadlo, dětské dílničky a lukostřelecký koutek. Akce začíná v deset hodin dopoledne. Vstupné je dobrovolné. 

Přerovsko

Tradičními blešími trhy ožije v sobotu v osm hodin ráno výstaviště v Přerově. Pokud dorazíte, budete si moct koupit věci z druhé ruky, ale také ojedinělé kousky. Akce se koná v kryté hale za každého počasí. 

Na městské slavnosti v duchu letní exotické dovolené se můžete v sobotu vypravit do Hranic. Konat se budou od devíti hodin ráno na Masarykově náměstí a od 13 hodin v Zámecké zahradě. Pokud na oslavy dorazíte, budete si moct posedět v plážových lehátkách, vypůjčit si rikšu, ale taky si zahrát deskové hry nebo si vychutnat módní přehlídku, divadelní představení a koncerty kapel. 

Tradiční Setkání dechových hudeb bude v neděli od dvou hodin odpoledne hostit zámecká zahrada v Dřevohosticích. Na festivalu vystoupí například Moravská veselka, Hulíňané a Lidečanka.

Šumpersko

Přijměte pozvání do Dolních Studének, konkrétně do tamního zámku Třemešek. Pokud chcete vědět, jak vypadají jeho interiéry po nedávné rekonstrukci, můžete využít dnešního a sobotního dne otevřených dveří. Dnes je zámek přístupný od 12 do 20 hodin, v sobotu od 8 do 12 hodin. 

Podhůřím Jeseníků. To je název dálkového turistického pochodu, na který se můžete vydat od Katolického domu v Zábřehu. Dnešní noční výšlap, který má délku 50 kilometrů, startuje ve 20 hodin. Pokud si na něj netroufáte, zkusit můžete sobotní trasy. Ty měří od 11 do 50 kilometrů. Start je v tomto případě od šesti do deseti hodin dopoledne. Kromě pěších je sobotní část akce určená i cyklistům. 

Nad výletem do obce Chromeč by neměli v sobotu váhat příznivci piva a muziky. V areálu sokolovny totiž odstartují ve dvě hodiny odpoledne tradiční pivní slavnosti. Pokud dorazíte, můžete se těšit i na koncerty skupin Buď ticho a NOA. Akce se koná za každého počasí. 

autoři: Martin Dostál , Von , bam
Spustit audio

Související