KULTURA ONLINE: Znovuotevření kinosálů s dokumentem V síti nebo poslední livestream Divadla Husa na provázku

11. květen 2020

Kultura OnLive. I když může vypadat jako nešťastný překlep, není tomu tak. Většina divadelních souborů nebo hudebníků sice ještě stále působí na internetu – tedy ONLINE – některé scény, zejména kina, se už ale pomalu vrací do běžného provozu, kdy za uměním můžou jít lidé naživo, tedy LIVE. Z části online a z části LIVE tak budou ode dneška i naše každodenní kulturní tipy na večer.

LIVE

Kino Pilotů

„Diváci budou moct sedět v každé druhé řade a mezi dvěma sedadly bude vždy jedno sedadlo volné. Diváci by si neměli, alespoň na začátku, brát do sálu občerstvení a měli by mít roušky.“ Takto popsal podobu bezpečnostních opatření Kina Pilotů jeho provozovatel Jan Macola. Vršovický biograf své znovuotevření oslaví třeba předpremiérou ruského válečného dramatu s názvem Vysoká dívka. Film režiséra Kantěmira Balagova vypráví o dvou mladých ženách z Leningradu, které se snaží ve městě zdevastovaném druhou světovou válkou znovu začít žít.

Dokument V síti se vrací k divákům

Film, který rozkrývá prostředí internetových sexuálních predátorů, mají na svém programu i kina Aero, Světozor, hradecký Bio Central nebo i zmíněné Kino Pilotů. Snímek režisérského dua Vít Klusák a Barbora Chalupová se stal i přes dočasné přerušení projekcí diváckým hitem. Během jednoho březnového víkendu na něj do biografů přišlo přes 111 000 diváků. Tím se značnou rezervou překonali tehdejší rekord dokumentu Trabantem do posledního dechu, který během jeho prvního víkendu v kinosálech vidělo 18 000 lidí.

Pražské věže se otevírají veřejnosti

Ode dneška můžou zájemci navštívit Petřínskou rozhlednu (i blízké zrcadlové bludiště), Staroměstskou mosteckou věž, Prašnou bránu, Malostranskou mosteckou věž nebo Svatomikulášskou městskou zvonici. Muzeum hlavního města Prahy má v nejbližších dnech otevřít třeba i dům U Zlatého prstenu nebo hlavní budovu muzea na Florenci.

ONLINE

Liberecké divadlo F.X. Šaldy

Z obývákového hlediště dnes můžete sledovat například program Večerníček pro dospělé libereckého Divadla F.X. Šaldy. Dnes předčítá herec Martin Polách povídku Karla Poláčka s názvem Hynek v Přírodě. Přenos můžete ve 22.30 sledovat na jejich Facebooku nebo YouTube.

Divadlo Sklep na mall.tv

Své publikum nezklame ani Divadlo Sklep. Na mall.tv dnes od 20.00 vysílá program s názvem Zavirovaná besídka. Peníze ze vstupného pomůžou „sklepáckému“ souboru udržet si svou scénu na Dobešce, kde hrají už více než 20 let.

Poslední vysílání Husy na provázku

Od začátku nouzového stavu pravidelně předčítají herci Divadla Husa na provázku Boccacciův Dekameron. Dnes je na řadě Dalibor Buš. Pro brněnský soubor to bude podle jeho tiskové mluvčí Alžběty Nagyové úplně poslední livestream před návratem na jeviště.

Jazzový koncert s Grammy nominací

Ani na hudební fanoušky dnes internetová kultura nezapomněla. V rámci nejdéle fungujícího online festivalu #kulturažije odvysílá mall.tv koncert amerického jazzového pianisty Kennyho Wernera, který má na svém kontě například i nominaci na cenu Grammy.

autor: jok
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.