Kultura se pomalu vrací. Jak se v různých zemích hledají podmínky pro umělecká vystoupení?

S velkými hudebními akcemi letos pořadatelé ani samotní muzikanti moc nepočítají. Přesto se kulturní život začíná po roční pauze pomalu vracet. Každá země si upravuje bezpečnostní omezení a podmínky účasti. Na izraelské koncerty se chodí se zeleným očkovacím pasem, vystoupení osmáctinásobného držitele Grammy proběhlo přímo na očkovací klinice. V Česku zase vystoupili umělci z Cirk La Putyka ve výloze obchodů.

Čtěte také

Izrael, který kulturní návrat odstartoval už koncem února vystoupením zpěvačky Nurit Galronové, vyžaduje společně se vstupenkou takzvané Zelené pasy, tedy potvrzení o očkování proti covidu-19. Stejnou podmínku měly i následující koncerty Aviva Geffena nebo Ivriho Lidera, na jehož vystoupení už mohlo přijít pět set lidí.

Hudba během očkování

Systém proočkovaného publika se bude zkoušet také ve Spojených státech. Tam bude moct omezený počet zájemců s očkovacím potvrzením navštívit koncert populární zpěvačky Brandi Carlilové, který bude pro ostatní fanoušky dostupný online. Zpěvačka to i se všemi potřebnými pokyny oznámila na svém Instagramu.

O něco svéráznějším způsobem se rozhodl před diváky vrátit americký violoncellista čínského původu Yo-Yo Ma. Osmnáctinásobný držitel ceny Grammy si nástroj přinesl přímo na očkovací kliniku a po obržení druhé dávky odehrál všem přítomným krátký koncert.

Česko také hledá cesty

Kulturní akce by si ale brzy mohli znovu užít i čeští návštěvníci. Pro testované diváky plánuje na jaře začít hrát třeba Česká filharmonie. Nejaktivněji u nás ale vystupuje soubor Cirk La Putyka. Už loni na jaře vyhlásil výzvu Kulturu nezastavíš, během níž po celé republice vystupovali tanečníci a hudebníci přímo v ulicích měst.

V lednu uspořádali akci s názvem Oživené výlohy, v rámci které proběhla řada performancí ve výkladních skříních obchodů. V současnosti pod vedením Cirku La Putyka vznikla na pražském výstavišti scéna Azyl78. Ve velkém šapitó by lidé měli mít možnost navštívit divadelní i hudební představení. Vše bude ale podle pořadatelů záviset na momentální pandemické situaci.

autoři: Josef Kaňka ,
Spustit audio

Související