Kulturní tipy: Zahájení výstavy World Press Photo nebo promítání k 55. Výročí pražského Činoherního klubu.

8. červen 2020

Bezpečnostní opatření se v Česku nadále uvolňují. Na kulturní akce může ode dneška přijít už 500 diváku, místo dosavadních tří set. Fanoušci reportážní fotografie můžou tohoto zvýšení kapacity využít dokonce už dnes. Svou expozici na Staromestské radnici totiž zahajuje World Press Photo.

Začíná Czech Press Photo

Na Staroměstské radnici si budete moct prohlédnout nejlepší práce posledního ročníku, včetně vítězného snímku Japonce Yasuyoshiho Chiby, který zachycuje demonstrace v Súdánu, říká za Czech Press Photo Michal Krause. S politicko-společenskými tématy nepracuje ale jen japonský fotograf. Ostatní autoři pracují například i s demonstracemi v Hong Kongu nebo současnou situací v Alžírsku. Expozice v rámci letošního 63. ročníku ale nenabízí jen snímky zahraničních fotografů, které se před Prahou vystavovaly jen v Amsterdamu. Na místě bude i výběr fotografií českých autorů, který se letos jmenuje Koronavirus - život v nouzovém stavu. Díla zachycují životy českých lidí během pandemie.

Dva programy Činoherního klubu

Na divadelní nadšence je dnes připravený pražský Činoherní klub, a to dokonce s dvěma různými programy - jedním pro jeviště a druhým pro filmové plátno. V inscenaci Bůh Masakru režiséra Ondřeje Sokola se dnes divákům v hlavních rolích představí třeba Jaromír Dulava s Ivanou Chýlkovou. Současně ale soubor odvysílá v Kině Ponrepo film Ladislava Smočka s názvem Piknik. Činoherní klub slaví letos 55. Let od svého založení a jeho činnost tehdy odstartovalo divadelní zpracování právě Smočkova Pikniku.

Tanec Praha Festival

Živě se můžete dnes večer zajít i na taneční představení. Tanec Praha Festival dnes uvede inscenaci Zápas s jazykem, které se zabývá tématem jednojazyčnosti a potřebou vyjádření. Součástí programu bude i diskuze se scénografem a performerem Florentem Golfierem. V sále Divadla Ponec se dnes zhasíná v 19:00. Více informací k akci najdete na webových stránkách festivalu.

Dokumenty v kinech

Plátna českých biografů v pondělí ovládnou dokumenty. Kina Pilotů, Bio Oko nebo hradecký Bio Central nabízí nový snímek o legendárním českém fotografovi s názvem Můj otec Antonín Kratochvíl a pokračuje i promítání úspěšného filmu V Síti, který rozkrývá prostředí internetových sexuálních predátorů. Snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové můžete vidět třeba v brněnském kině Lucerna nebo v českobudějovické Kotvě.

autor: jok
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.