Kůň, který se propadl na ledu, srážka dvou plachetnic. I takové události zaměstnaly vodní záchranáře na Lipně

3. leden 2022 14:17

Méně zahraničních turistů a dobré počasí. To jsou hlavní důvody, proč měli lipenští vodní záchranáři loni méně zásahů než v roce 2020. Přímo k událostem na jezeře museli ze své základny v Dolní Vltavici vyrážet v 55 případech.

„Očekávali jsme, že počet zásahů bude daleko větší. Mluvilo se o tom, kolik lidí zůstává u nás, že zahraničních dovolených tolik nebude, ale zásahů bylo daleko méně. Možná je to způsobeno právě tím, že zahraniční návštěvníci u nás nebyli,“ říká náčelník lipenských vodních záchranářů Milan Bukáček.

Jeden z nejtěžších zásahů měli záchranáři hned v lednu 2021, kdy vytahovali z jezera 600 kilogramů těžkou kobylu, která utekla z ohrady a propadla se do vody. „Zasahovali jsme společně s hasiči, tu kobylku bylo třeba svázat, podvázat, vytáhnout na led. Led měl tři centimetry, nebylo možno použít žádný stroj, takže díky lanovým technikám, zručnosti těch lidí a odvaze se povedlo koně zachránit,“ popisuje Milan Bukáček.

Během léta jeho tým několikrát vyrážel ke střetu lodí. „V červnu se srazily dvě plachetnice, to bylo úplně neskutečné na takové velké ploše. Pak motorové lodě, které se střetly u Horní Plané. Kvůli neopatrnosti vůdců malých plavidel mohlo dojít k tragické události,“ vzpomíná.

Čtěte také

Podle vodního záchranáře Petra Michalíka se každý rok opakují výjezdy při náhlých změnách počasí k plavcům, ale i zkušeným rybářům. „Je to přecenění vlastních sil, špatné ovládání plavidel a hlavně podcenění toho počasí, které se tady velice rychle mění. Ve většině případů rybáři nemají žádné záchranné prostředky na člunu, lokalitu znají, ví, že změna počasí je tu rychlá, ale přesto to podceňují a pak nejsou schopní se dostat zpátky,“ připomíná.

Loni na Lipně utonul jeden člověk. V roce 2020 to byli tři lidé. Milan Bukáček teď varuje hlavně před podceněním síly ledu. „Lidé si často myslí, že už je to zamrzlé, ale jsou místa, kde může být deset centimetrů a hned vedle jen dva, pak to může skončit fatálně,“ dodává.

Vodní záchranáři slouží jako dobrovolníci po celý rok. Nepomáhají jen na jezeře, ale i v přilehlých obcích.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související