Kůň, žába i auto padající do vody. Nové dopravní značky se objeví začátkem ledna

31. prosinec 2015

Řidiči se mohou od 1. ledna setkat na českých silnicích s novými dopravními značkami. Ve městech uvidí například ceduli varující před vozítky segway. Součástí nového značení bude i auto padající do vody nebo třeba kůň a žába.

Černé auto padající do řeky v červeném trojúhelníku je nová značka nábřeží, vysvětluje Ladislav Břeský z pražské dopravní policie:

„Značka se užije pouze v případě, že komunikace vede podél řeky nebo vodní plochy a nejsou užita svodidla nebo zábradlí, která zabraňuji sjetí vozidel.“

Jedna z nových značek bude také varovat řidiče ve městech před vozítky segway, které možná během příštího roku čeká omezení rychlosti.

Podle novely, kterou letos schválil parlament, by se už neměla po chodníku pohybovat rychleji než chodci.

Pokud ji schválí Senát a podepíše prezident, začne platit nejdříve na jaře 2016. Podle Martina Faráře z Besipu nebude změna rychlosti na takovém vozítku složitá.

„Takováto zařízení mají různé omezovače. Lze nastavit rychlost srovnatelnou s normální chůzí člověka. Nicméně na každém uživateli bude, aby si ohlídal to, jestli se pohybuje takovou rychlostí jako okolo jdoucí chodci,“ upřesňuje Farář.

Podoba nových dopravních značek v roce 2016 - kůň, žába, chodec a nábřeží (koláž Český rozhlas)

Podél silnic se teď běžně vyskytuje značka se symbolem krávy a jelena. Ladislav Břeský z dopravní policie upozorňuje, že se na cedulích od nového roku objeví i jiná zvířata.

„Pokud jsme byli zvyklí u dopravní značky Zvířata vidět symbol krávy s podtabulkou koně, tak takováto situace by už neměla nastat. Je možnost užít to zvíře, které se tam nachází. Jde zejména o koně nebo obojživelníky,“ dodává Břeský.

Staré značky budou novými nahrazovány postupně. Nejpozději by se na silnicích měly objevit do deseti let.

Logo
Pohyblivý most: zobrazení vody dvěma odstíny modré nahrazeno černými vlnovkami
Nové dopravní značky pro začátek a konec emisní zóny
Dopravní značky - změny v roce 2016
autoři: ako , hbc
Spustit audio