Kvalita textů v pořadu Pokračování za chvilku

12. srpen 2019

Udržet vyrovnanou úroveň literárních textů není lehké zadání. Je třeba dodržet žánr, mít ohled k literární kvalitě, k jazykové stránce textu i k dramaturgické přípravě pro auditivní způsob vnímání.

Vážený pane Pokorný,

i když jsem původně myslel, že mne to rozčarování přejde, musím Vám napsat, protože to, co jsem dnes (2. 8.) slyšel (a též shlédl) na Dvojce od cca 12:05 do 12.:35 (Pokračování…) mne coby citlivého posluchače nejprve udivilo, pak naprosto konsternovalo…

Tandem Vlčková - Klimtová bylo to nejhorší, co jsem kdy na Dvojce slyšel…

Úvod k 1. fejetonu, (či povídce) o jakési knize o strašidlech a příšerkách, dětského bestseleru moderátorky, jen stylově předznamenalo feministicko-dekadentní fejeton, či povídku o letitém manželství, (asi autobiografie autorky p. Klimtové, nevím...).

Pochopil jsem sice, že to asi bylo napsáno s ambiciózním cílem úsměvné nadsázky pro pobavení čtenáře, nicméně - já jsem se vskutku nebavil a věřím, že jsem nebyl sám.

A po dokončení druhé povídky (snad ještě horší než ta první), která byla uvedena "superoslím můstkem" moderátorky, jsem vypnul zvuk.

Naneštěstí jsem ještě náhodou shlédl na webkameře přípravu na losování výherce detektivek, kde se objevilo jakési podivné holohlavé individuum v kraťasech (asi žena), coby asistent, což jen podtrhlo celkový dojem té hrůzy...

Než mne odsoudít, coby kritika, kterému máloco "voní", máte-li možnost si to poslechnout, prosím, přesvědčte se sám...

Věřím v lepší budoucnost Dvojky, proto zůstávám stále věrný posluchač.

P. S. - Dámy Vlčkovou, ani Klimtovou osobně, ani jinak, vůbec neznám.

P. K.

____________________________________________________________________

Vážený pane,

osobně pokládám za velmi nesnadné udržet vyrovnanou úroveň literárních textů vysílaných v rámci pořadu Pokračování za chvilku. Je třeba dodržet žánr (možno jej obecně označit za humoresku), mít ohled k literární kvalitě, k jazykové stránce textu, k dramaturgické přípravě pro auditivní způsob vnímání. Není to lehké zadání. Váš názor nerozporuji, rozumím tomu, že Váš osobní estetický vkus je nastaven tak, že vysílané texty Vás neuspokojily. Beru to jako inspiraci pro mé jednání s příslušnými pracovníky, kteří pořad připravují.

Situaci ve studiu, kterou jste popsal, prověřím.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio