Kvůli havárii horkovodu Elektráren Opatovice dostává Hradec Králové teplo ze záložního zdroje

19. leden 2023 19:34

Dodávky tepla v Hradci Králové, Pardubicích a Chrudimi byly dnes ráno přerušené. Horkovod z elektrárny Opatovice má totiž poruchu. Firma teď vytápí pomocí náhradních zdrojů, uvedla to v tiskovém prohlášení. Technici mezitím pracují na odstranění závad. 

Elektrárny Opatovice po ranní havárii horkovodu začaly dnes v poledne v Hradci Králové dodávat teplo ze záložního zdroje v areálu strojíren ZVU.

„Ve zhruba 12:30 hodin jsme měli teplo v asi pětině soustavy. V celé soustavě bychom mohli mít teplo asi ve 14:30 hodin," uvedl ředitel společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové Jiří Seidler.

Desetitisíce domácností ve východních Čechách jsou bez tepla. Kvůli poruše je odstavený horkovod z opatovické elektrárny. Zásobuje odběratele v Hradci, Králové, Pardubicích, Chrudimi, Lázních Bohdaneč a dalších obcích. 

Z důvodu havárie je pro dnešek uzavřen například areál plaveckého bazénu i aquacentra na Eliščině nábřeží, stejně jako wellness studio na Flošně v Hradci Králové. 

Elektrárna Opatovice zprovoznila záložní zdroje tepla. Ty by měly do dnešního večera obnovit tepelný komfort většině odběratelů, uvedla mluvčí elektrárny Hana Počtová. 

Elektrárna Opatovice zajišťuje dodávky tepla do asi 63 tisíc domácností, ale také do stovky institucí - třeba nemocnic nebo škol na východě Čech.

autoři: Josef Kopecký , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související